Ingezonden persbericht


Amsterdam, 25-03-2003

Van Gogh Museum op zondag 30 maart 2003 gratis en tot 21 uur open

Op zondag 30 maart 2003, de datum waarop Vincent van Gogh 150 jaar zou zijn geworden, is het Van Gogh Museum voor alle bezoekers gratis toegankelijk. Hiermee geven het museum en de Rabobank, die dit jaar een vijfjarig partnership zijn aangegaan, een cadeau aan het publiek. In verband met het grote aantal verwachte bezoekers blijft het museum tot 21 uur open.

Gedurende de hele dag zullen zowel buiten als binnen het museum festiviteiten plaatsvinden. Bezoekers kunnen in de eerste plaats genieten van de vaste opstelling en van drie tijdelijke tentoonstellingen: De keuze van Vincent (een selectie van ongeveer 200 werken van Van Goghs grote inspiratiebronnen), Bij Vincent aan de muur (met prenten van onder anderen Van Ostade, Bosboom, Israëls, Corot, Daumier, Millet en Bodmer) en de fotopresentatie Op zoek naar Van Gogh (een selectie van 21 foto's van Vincent van de Wijngaard uit het gelijknamige boek). Een 19de-eeuwse schoonheidskoningin zal voor een feestelijk onthaal zorgen en er is muziek van onder meer Vocal Department. In het auditorium wordt een selectie van films over Van Gogh en door het museum gemaakte (educatieve) films getoond.

Zowel kinderen als volwassenen worden die dag uitgenodigd om deel te nemen aan de Verjaardagskaartenwedstrijd. De kaarten kunnen worden gemaakt in het kinderatelier en worden ter plekke opgehangen op een tentoonstellingswand. Een deskundige jury van bekende Nederlandse illustratoren (Arend van Dam, Harrie Geelen, Annemarie van Haeringen en Peter van Straaten) beoordeelt vanaf 14 uur de inzendingen. Om 17 uur vindt de prijsuitreiking plaats. De makers van de 10 mooiste kaarten (5 in elke categorie: Kinderen en Volwassenen) krijgen een prijs. De 10 winnende kaarten worden gedrukt en ter verkoop aangeboden in de museumwinkel. De winst van de opbrengst gaat naar de Kalkfeld Primary School in Namibië en is bestemd voor tekenmaterialen. Voor details over de wedstrijd verwijzen we naar www.vangoghmuseum.nl. De wedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door Waanders Drukkers, Zwolle.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Voorlichting van het Van Gogh Museum: +31 (0)20 570 52 92 of mailen naar pressoffice@vangoghmuseum.nl.

Partnership Van Gogh Museum ­ Rabobank
Het Van Gogh Museum en de Rabobank zijn een intensief partnership aangegaan. Een vooraanstaand museum in Nederland met internationale allure verbindt zich met de grootste financiële dienstverlener in het land. Inspiratie is de kernwaarde die beide instellingen met elkaar delen en is het uitgangspunt om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met Nederlands beroemdste kunstenaar.

De Rabobank is vanaf 2003 als 'promoting partner' voor vijf jaar verbonden met het Van Gogh Museum en stelt het museum in staat om bijzondere exposities te organiseren. Van een aantal tentoonstellingen is de Rabobank tevens hoofdsponsor. Voor meer informatie over de Rabobank, bezoek www.rabobank.nl.

Deel: ' Van Gogh Museum gratis en tot 21 uur open '
Lees ook