Ingezonden persbericht


Amsterdam, 12-02-2003

Van Gogh Museum opent feestjaar met De keuze van Vincent

Op vrijdag 14 februari 2003 opent in het Van Gogh Museum te Amsterdam De keuze van Vincent, de eerste van twee tentoonstellingen waarmee het museum de 150ste verjaardag van Vincent van Gogh zal vieren. Aan de hand van circa 200 werken wordt een beeld geschetst van Van Goghs voorkeuren op het gebied van de beeldende kunst, een aspect dat tot op heden nog nooit uitgebreid en diepgaand in een expositie aan bod kwam. De tentoonstelling is alleen in Amsterdam te zien.

Voor de gelegenheid zijn enkele belangrijke bruiklenen bijeengebracht, waaronder Rembrandts Zelfportret (1669) uit de National Gallery in Londen en Van Goghs Stilleven met koffiepot (1888) uit een particuliere verzameling. De bruiklenen zullen worden gepresenteerd samen met werk uit de eigen collectie van het museum.

Speciale aandacht is besteed aan de inrichting van de expositie. Hiervoor is de in New York werkzame Franse architect en designer Thierry W. Despont aangetrokken. Hij wist de tentoonstelling tot een unieke ervaring te maken, onder andere via een spectaculaire, met donkerrode stof beklede wand met Salon-achtige opstelling. De bezoeker zal worden verrast door de typisch 19de-eeuwse sfeer die Despont in dit gedeelte van de moderne tentoonstellingsvleugel van Kisho Kurokawa wist te creëren.

In aanvulling op De keuze van Vincent is in het prentenkabinet op de tweede verdieping van het Rietveldgebouw van 28 februari tot en met 1 juni 2003 de presentatie Bij Vincent aan de muur te zien met kunst waarmee Van Gogh zich thuis omringde. Er zijn prenten te zien van onder andere Van Ostade, Bosboom, Israëls, Corot, Daumier, Millet en Bodmer.

Verjaardagsfeest op 30 maart 2003
Op zondag 30 maart, de datum waarop Van Gogh 150 jaar zou zijn geworden, stelt het museum zijn deuren gratis open voor het publiek. In verband met het grote aantal verwachte bezoekers blijft het museum die dag uitzonderlijk lang open, tot 21 uur. De Rabobank, van 2003 tot en met 2007 'promoting partner' van het museum en tevens hoofdsponsor van De keuze van Vincent, maakt deze avondopenstelling mede mogelijk. Er wordt een feestelijk programma voorbereid.

Pendeldienst tussen Amsterdam en Otterlo
Tussen het Van Gogh Museum en het Kröller-Müller Museum, de twee Nederlandse musea met de grootste Van Gogh-collecties ter wereld, zal tussen 14 februari en 12 oktober een pendelbus rijden (van februari t/m april en in september en oktober op zaterdag en zondag; van mei t/m augustus eveneens op donderdag en vrijdag).

Activiteiten in de overige Van Gogh-centra
Ook in andere Van Gogh-centra in Nederland, België en Frankrijk wordt de 150ste verjaardag van Van Gogh gevierd. Een overzicht van de activiteiten is gebundeld in een aparte folder (beschikbaar in het Nederlands, Engels en Frans). De informatie is eveneens terug te vinden op www.vangogh150.nl (online vanaf 15 februari 2003). In het nieuw te verschijnen fotoboek In de voetsporen van Van Gogh. Van Zundert tot Auvers worden de voornaamste plaatsen beschreven waar Van Gogh heeft gewerkt en gewoond (fotograaf Vincent van de Wijngaard, auteur Jack Nouws). Het boek wordt uitgegeven in het Nederlands, Engels en Frans.

Bovenstaande overkoepelende activiteiten zijn een initiatief van het Van Gogh Museum en het Kröller-Müller Museum in samenwerking met Amsterdam Tourist Board en Toerisme Recreatie Nederland. Ze konden worden gerealiseerd dankzij genereuze bijdragen van het Ministerie van OCenW, Economische Zaken (gemeente Amsterdam), de Provincie Drenthe, de Mondriaan Stichting (Stimuleringsfonds voor beeldende kunst, vormgeving en museale activiteiten), Amsterdam Tourist Board en Toerisme Recreatie Nederland.

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de afdeling Voorlichting van het Van Gogh Museum: +31 (0)20 570 52 92 of mailen naar pressoffice@vangoghmuseum.nl.

Partnership Van Gogh Museum - Rabobank

Het Van Gogh Museum en de Rabobank zijn een intensief partnership aangegaan. Een vooraanstaand museum in Nederland met internationale allure verbindt zich met de grootste financiële dienstverlener in het land. Inspiratie is de kernwaarde die beide instellingen met elkaar delen en is het uitgangspunt om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met Nederlands beroemdste kunstenaar.

De Rabobank is vanaf 2003 als 'promoting partner' voor vijf jaar verbonden met het Van Gogh Museum en stelt het museum in staat om bijzondere exposities te organiseren. Van een aantal tentoonstellingen is de Rabobank tevens hoofdsponsor. Voor meer informatie over de Rabobank, bezoek www.rabobank.nl.
Deel: ' Van Gogh Museum opent feestjaar met De keuze van Vincent '
Lees ook