Katholieke Universiteit Nijmegen

Bron: Pers en Voorlichting, tel. (024) 361 22 30 Aanmaakdatum: 9 april 1999

DIENSTEN EN VOORZIENINGEN Benoemingsbericht

Prof. dr. J.H.J.M. van Krieken benoemd tot hoogleraar Tumorpathologie

Met ingang van 1 april 1999 is prof. dr. J.H.J.M. van Krieken benoemd tot hoogleraar op de voltijdse profileringsleerstoel 'Tumorpathologie' aan de Faculteit der Medische Wetenschappen van de Katholieke Universiteit Nijmegen (KUN).

Joannes Henricus Josephus Maria van Krieken (geboren in 1956 te Tilburg) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Leiden. In
1985 promoveerde hij cum laude op het proefschrift 'The Architecture of the Human Spleen'.

De heer Van Krieken was van 1984 tot 1988 als arts-assistent verbonden aan het Academisch Ziekenhuis Leiden (AZL). Tevens was hij tijdelijk gastmedewerker bij het Institut für Pathologie in het West-Duitse Kiel, alwaar hij zich onder professor Lennert specialiseerde in de pathologie van lymfomen. Vervolgens was hij werkzaam als patholoog en consulent heelkunde in het AZL en was hij een jaar gastmedewerker bij het Department of Hematopathology van het National Cancer Institute in Bethesda, USA. Sinds 1990 is hij werkzaam als Hoofd Diagnostiek van het Laboratorium voor Pathologie in het AZL.

De tumorpathologie maakt een stormachtige ontwikkeling door. Belangrijke nieuwe technieken zijn de moleculaire pathologie en de digitale beeldanalyse, die vooral bij de diagnostiek en prognose-schatting bij kankerpatiënten in toenemende mate van belang zijn. Mede dankzij deze onderzoeksmethoden ontstaat er meer inzicht in het ontstaan en beloop van kanker. De hoogleraar ziet een belangrijke uitdaging in het integreren en vertalen van al deze nieuwe informatie naar processen in cellen, weefsels, organen en het individu.

Prof. Van Krieken heeft een belangrijke rol op het gebied van de patiëntenzorg, het onderzoek en onderwijs binnen de algemene klinische pathologie. Zijn specialisaties zijn de hematopathologie, weke delen tumoren, mammapathologie en longpathologie. Er zijn tal van wetenschappelijke publicaties van zijn hand verschenen, waarin deze aandachtsvelden centraal staan.

De heer Van Krieken is actief in een groot aantal commissies, werkgroepen en fondsen. Momenteel is hij onder meer lid van de Nederlandse Vereniging voor Pathologie, de European Association for Hematopathologie, de American Society of Hematology en de Society for Pulmonary Pathology. Verder was hij projectleider bij diverse onderzoeken van het KWF/NKW en het Nederlands Astma Fonds.

Deel: ' Van Krieken hoogleraar Tumorpathologie KUN '
Lees ook