VVDNieuws

10 feb 2005 - Van Miltenburg: brief
staatssecretaris geeft aanknopingspunten

De brief die staatssecretaris Ross van VWS vandaag heeft gestuurd naar de Tweede Kamer over de misstanden in de verpleeghuiszorg, geeft volgens de VVD 'aanknopingspunten'. Dat vindt woordvoerder Anouchka van Miltenburg.

De staatssecretaris zegt in haar brief dat de Inspectie voor de Volksgezondheid het toezicht verscherpt op de kwaliteit van de zorg in verpleeghuizen. Ook zal de hele verpleeghuissector de komende 22 maanden onder de loep worden genomen. Daartoe wordt de inspectie uitgebreid met extra mensen. Daarnaast opent de inspectie per 1 maart een gratis meldpunt waar cliënten, hun familie en personeel van verpleeghuizen, zo nodig vertrouwelijk, hun klachten over de kwaliteit van de zorg kunnen neerleggen. Consulententeams zullen de verpleeghuizen zo nodig verplicht ondersteunen bij het verbeteren van de kwaliteit. Dit laatste punt werd door de VVD voorgesteld, evenals het onderzoek door externe deskundigen naar de effectiviteit van het management. Ook dit voorstel is door de staatssecretaris overgenomen.

Als een verpleeghuis onder de maat presteert krijgt de directie drie maanden om de zorgverlening te verbeteren. Als de kwaliteit dan nog niet is verbeterd dan zal de staatssecretaris gebruik maken van de mogelijkheid een aanwijzing te geven en de zorginstelling verplichten een consulententeam, bestaand uit deskundigen uit de sector, toe te laten. Als de kwaliteit daarna nog niet beter wordt, zal zij bestuursdwang toepassen en het verpleeghuis in het uiterste geval sluiten.

Van Miltenburg is blij dat de voorgestelde maatregelen goed zijn, maar volgens de liberale politica komt het nu aan op de uitvoering ervan. ,,De problemen zijn niet morgen of overmorgen opgelost, maar voor de zomer weten we wel waar we aan toe zijn."

10 februari 2005

Deel: ' Van Miltenburg brief staatssecretaris geeft aanknopingspunten '


Lees ook