Persbericht / autosport

Vijfde race Pearle Alfa 156 Challenge

Versatels Van Vliet weer supersnel in regenrace

Zandvoort, 8 augustus 1999. Het venijn oftewel de spanning zat in de staart. In de laatste race van de drukbezette Marlboro Mastersdag op het Circuit Park Zandvoort
werd reclame gemaakt voor de autosport en honderdduizend dolenthousiaste toeschouwers die er getuige van waren klommen op de banken. Terecht, in een adembenemend duel hielden vier rijders in deze vijfde race voor de PearleAlfa 156 Challenge het publiek in de ban. Het was een strijd tussen de twee topteams in de Challenge. Een strijd tussen het Versatelteam en het Illyteam, een gevecht met Frank Kerseboom, Gaby Uljee, Marcel van Vliet en Berend Gesman in de hoofdrollen.
Op de streep bedroeg het verschil tussen ''winnaar'' Frank Kerseboom, en de leider in de titelstrijd Marcel van Vliet 12000ste seconde. Op het erepodium beklom Van Vliet al demonstratief de hoogste trede alvorens plaats te maken voor Frank Kerseboom. En toen Kerseboom de beker kreeg overhandigd zei Van Vliet: ,,Gefeliciteerd Frank, maar pas goed op de trofee want hij komt bij mij terecht''.

De vijfde Pearle Alfa Challengerace werd evenals de voorgaande editie onder stromende regenval verreden. Gaby Uljee die haar Illyauto voor de vierde maal dit seizoen op de poleposition had geplaatst, had aanvankelijk geen probleem op kop te
rijden, op de voet gevolgd door haar teamgenoot Frank Kerseboom en Versatelcoureur Marcel van Vliet. Van Vliet die tijdens de Trophy of the Dunes had laten zien in de regen superieur te zijn, bleek nu veel meer moeite te hebben op gelijke voet met de Illycoureurs te blijven. Van Vliet: ,,Die auto's van hun lopen op het rechte einde een klap harder dan de mijne. Ik zeg niet dat ze bij Illy knoeien, ze hebben gewoon iets gevonden waar wij nog geen antwoord op hebben. Maar als ik in zo'n Illyauto zou rijden, zet ik het hele veld op een ronde''.
Uljee verdedigde haar koppositie met succes totdat Menno Schaafsma met zijn auto crashte. De gele vlaggen gingen uit en de safety car kwam in de baan. Van Vliet: ,,Ik had net met veel moeite Kerseboom gepasseerd en wat deed hij, hij passeerde mij Bos Uit weer, en onder geel. Ik dacht, die wordt gestraft. Maar ja, de race kwam weer op gang, in de Tarzanbocht pakte ik Kerseboom, en in het Scheivlak Uljee. Toen dacht ik, ik zit op rozen maar ja, toen kwam Kerseboom weer opzetten. Als we over de streep gingen lag hij telkens een paar centimeter voor omdat hij in het laatste stuk naar die streep zoveel meer topsnelheid had. Ik pakte hem dan weer terug en er was nooit meer dan een paar centimeters ruimte tussen ons. Heel mooi, heel adembenemend''.

Achter Van Vliet en Kerseboom speelde zich nog een zinderend duel af, tussen Uljee en Gesman. Het duel was op het scherp van de snede waarbij de kemphanen elkaar een paar keer raakten. Wat onder de erbarmelijke omstandigheden op een spekgladde baan en zeer weinig zicht niet zo vreemd was.
In de laatste ronde, vlak voor de finish, benutte Uljee haar surplus aan pk's door haar rivaal zeer nipt te kloppen en de derde plaats te pakken achter Kerseboom en Van Vliet die zijn aan zij over de streep daverden met zo'n gering verschil dat de computer moest worden bestudeerd om te zien wie eerste was geworden. Dat was dus Kerseboom met 12000ste van een seconde. .Van Vliet: ,,Maar op het erepodium bij de huldiging gaf hij al toe de fout onder geel te hebben gemaakt. Ik zag de vlaggen gewoon niet, zei hij''.

Uitslag vijfde wedstrijd in de Pearle Alfa 156 Challenge (onder voorbehoud)


1. Marcel van Vliet 28.16.090, gem. 100.396 km per uur
2.Gaby Uljee 28.18.387

3.Berend Gesman 28.18.534

4.Peter Gerhards 28.21.999

5.Michiel Smits 28.22.614

6.Roeland Voerman 28.24.873

7.Henk Tappel 28.25.250

8.Jan de Wit 28.25.526

9.Roger Ciapponi28.26.228
10.Cees Langeveld 28.26.651

Snelste ronde: Frank Kerseboom 2.20.397

Stand Pearle Alfa 156 Challenge (na vijf races):


1. Marcel van Vliet 94 punten

2. Gaby Uljee 82 punten

3. Frank Kerseboom 59 punten

4. Peter Gerhards 56 punten

5. Berend Gesman 56 punten

6. Roeland Voerman 42 punten

7.Ferry Duivenvoorde 41 punten

8.. Cees Langeveld 28 punten

9. Menno Schaafsma 24 punten
10. Ronald Molendijk 23 punten

++++
Info: Hans Vervoorn, Fiat Auto Nederland BV, tel.: 020-3421711.

Deel: ' Van Vliet supersnel in regenrace Pearle Alfa 156 Challenge '
Lees ook