Persbericht / Autosport

Zinderende ouverture
Perale Alfa 156 Challenge

Van Vliet geroutineerd naar de winst

Zandvoort – 25 april:

De ouverture van de Pearle Alfa 156 Challenge bracht de toeschouwers bij de openingsraces 1999 op het vernieuwde circuit van Zandvoort op de banken. In een van spanning zinderende race bleek uiteindelijk Marcel van Vliet uit Nieuwerkerk de sterkste maar het was, zoals hij na afloop bekende, de zwaarste overwinning uit zijn loopbaan.
Van Vliet had in de training zijn meerdere moeten erkennen in Gaby Uljee. De Alphense verbaasde vriend en vijand door afgemeten de poleposiition te claimen met een tijd van 2.02.752.
Waarmee ze Marcel van Vliet 0.158 sec. voor bleef. In de training was al duidelijk geworden dat de doelstelling van Alfa, close-racen, gehaald zou worden.
Maar liefst zes coureurs bleven in dezelfde seconde. Dat waren Uljee, Van Vliet, Gesman, Kerseboom, Gerhards en Duivenvoorde. Bij de start leek het er op dat Uljee haar koppositie in ieder geval in de eerste ronde zou kunnen behouden maar ze liet zich na de Tarzanbocht verrassen door de ontketende Van Vliet.
De man uit Nieuwerkerk greep de kop maar moest die vervolgens rondenlang met hand en tand verdedigen tegen de aanstormende concurrentie. Zes rijders gunden elkaar geen duimbreed en bleven in de race voor de zege. De winnaar na afloop:,,Er waren een paar hachelijke momenten. Een tikje hier, een duwtje daar. Maar er werd niet gemeen gestreden. Fors maar eerlijk. Zoals het hoort in de racerij. Ferry Duivenvoorde probeerde het maar remde te laat, Peter Gerhards zette zijn auto in de Nissanbocht naast de mijne maar moest ook afhaken. Het was allemaal heel enerverend. Gelukkig nestelde tenslotte mijn teamgenoot bij Illy Corse, Berend Gesman zich in mijn kielzog en ik wist dat hij me er niet zou afduwen. Natuurlijk probeerde hij me in de laatste ronde te passeren maar ik gaf hem daartoe geen gelegenheid.’’
Derde achter Van Vliet en Gesman werd de Amsterdammer Peter Gerhards en hij was uiterst tevreden over dat resultaat. Gerhards:,,Ik had nogal wat problemen gehad, zowel tijdens de vrije training op Spa als die op Zandvoort. En dan nog als derde eindigen is natuurlijk prima’’. Minder tevreden was natuurlijk Gaby Uljee. Een paar foutjes hadden haar een achterstand op de koplopers bezorgt maar in de bocht zonder naam kreeg ze een tik van de zich verremmende Gesman en zeilde samen met Ferry Duivenvoorde de baan uit. Het tweetal kon verder rijden maar een hoge klassering was natuurlijk uitgesloten.
Van Vliet na de huldiging: ,,Dit gaat een fantastisch seizoen worden. Er zal voor elke meter moeten worden geknokt. Dat ik Gaby verraste, ach, ik heb wat meer ervaring. Over een paar races laat ze zich zo niet meer foppen. We gaan nu naar Spa voor de wedstrijd op 2 mei op het circuit van Francorchamps. Eau Rouge vol in vijf nemen. Ook een uitdaging van jewelste’’. De Sony dagprijs voor de meest strijdlustige coureur ging naar Roger Ciapponi die een bekeken race reed en vanaf de dertiende startplaats begonnen, tenslotte als zevende wist te finishen.
Uitslag:

1.Marcel van Vliet, 25.00.543, gem. 123.795 km per uur.
2.Berend Gesman op 0.383 sec.

3.Peter Gerhards op 2.775 sec.

4.Frank Kerseboom op 3.158.

5.Roeland Voerman op 4.325 sec.

6.Bertil Hoffman op 11.430 sec.

7.Roger Ciapponi op 11.556 sec.

8.Henk Tappel op 21.956.

9.Mennos Schaafsma op 23.844 sec.

10.Gaby Uljee op 23.946 sec.
Snelste ronde Ferry Duivenvoorde 2.02.682, gem.126.810 km per uur.

Deel: ' Van Vliet wint Perale Alfa 156 Challenge Zandvoort '
Lees ook