Gemeente Hoorn

10 november: najaarsmarkt

Woensdag 10 november is het vee- en goederenmarkt in de Hoornse binnenstad. Ieder jaar weer een drukke en gezellige dag, met zo'n 250 stuks vee tussen de hekken (voornamelijk koeien en stiertjes) en een goederenmarkt met 150 marktkooplieden.

De veeverkoop begint al om zes uur 's morgens, de goederenmarkt start om half negen en duurt tot vijf uur 's middags. De marktkramen staan verspreid over het Breed, de Gedempte Turfhaven, het parkeerplein Spoorstraat, de Gouw en de Nieuwstraat. Het aanbod is uiterst gevarieerd: van specifieke veemarktartikelen als klompen en koetaai tot nostalgische kleding en houten beelden. Ook de standwerkers zullen weer van zich doen spreken. Hun standplaatsen zijn te vinden op de Gedempte Turfhaven, aan de kop van het Dal en de Veemarkt en aan de westkant van de Gouw.

Standwerkers
Standwerkers proberen de volgende waren aan de man of vrouw te brengen: kamerplanten, sieraden, gerookte vis, zakdoeken, chocoladepakketten, sokken, politoer, parfumsets, pannen, ledercrème, bestek, keukengerei, banket, blokzemen, spekjes, huishouddoeken, vuilvretende schoonloopmatten, afslank- annex steunbroekjes, warmtekussens, dweilstokken, massagezolen, portemonnees en al wat dies meer zij.

Carillon
Stadsbeiaardier Frits Reynaert bespeelt tijdens de najaarsmarkt het carillon van de Grote Kerk. Het carillonconcert begint om half twee en duurt tot half drie.

Verkeersmaatregelen
De najaarsmarkt gaat gepaard met de gebruikelijke verkeersmaatregelen. Op maandag 8 november verwijdert men de fietsenrekken van de Gedempte Turfhaven. Op dinsdag 9 november omstreeks 15.00 uur wordt het verbindingsstraatje tussen het Stationsplein en de Noorderstraat voor het verkeer afgesloten, evenals de Veemarkt, de Noorderveemarkt, het Breed (deels), de Gedempte Turfhaven, de Gouw en de Nieuwstraat.
Doorgaand verkeer vanaf de Draafsingel moet omrijden via de Spoorsingel langs het station en de busstandplaats over de busbaan naar het Keern. Alle omleidingen zijn door middel van borden aangegeven. Verkeer dat de binnenstad in wil, wordt omgeleid via Keern, Scharloo, Hoge Vest en Westerdijk. Komend vanaf de overweg is er wel een mogelijkheid om linksaf te slaan naar het station, maar dan via de busbaan en langs het busstation.
Op de Roode Steen komt een hekwerk met het bord 'doorgaand verkeer gestremd' te staan. Het verkeer wordt daar via het Grote Oost de stad uitgeleid. Beperkt (bestemmings-)verkeer blijft echter mogelijk via Kerkstraat, Kerkplein en Gerritsland. Op woensdagavond na negen uur worden alle afzettingen weer verwijderd.

Deel: ' Vee- en goederenmarkt in Hoorn '
Lees ook