NEDERLANDS AUSCHWITZ COMITE

Ambassadeurs bij Auschwitzherdenking

Auschwitzherdenking zondag 27 januari 2002

Hoog buitenlands bezoek is zondag 27 januari aanwezig bij de jaarlijkse Auschwitzherdenking in het Amsterdamse Wertheimpark. Behalve de hoofdstedelijke burgemeester J. Cohen en minister E. Borst komen de ambassadeurs van Canada, Duitsland, Israël, Polen, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Ook Frankrijk en Oostenrijk sturen officiële vertegenwoordigers naar het spiegelmonument 'Nooit meer Auschwitz' van kunstenaar Jan Wolkers. Burgemeester Cohen zal de aanwezigen toespreken. Hierna is er gelegenheid voor organisaties en particulieren kransen en bloemen te leggen.

Zondag is het precies 57 jaar geleden dat het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau door de Russen werd bevrijd. Het Nederlands Auschwitz Comité vindt het belangrijk dat de aandacht voor de vervolging en moord op de joden, zigeuners en al die andere groepen die als ongewenst werden beschouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog hoog op de agenda blijft staan.

De bijeenkomst in het Wertheimpark wordt gevolgd door de gebruikelijke lunchbijeenkomst in de RAI.

Programma:

10.30 uur: Verzamelen voor de Stille Tocht in de Boekmanzaal van het Stadhuis in Amsterdam, via de hoofdingang aan de Amstelzijde. 11.30 uur: Begin Stille Tocht naar het Wertheimpark. 12.00 uur: Herdenking bij het Auschwitz Monument. Rede door burgemeester Cohen van Amsterdam. Muziek door het Koninklijk Zigeuner orkest Tata Mirando, primas Nello Mirando.
Kaddisj en Jizkor door rabbijn Sonny Herman. 12.30 uur: Einde herdenking.
13.00 uur: Europarestaurant van de RAI open.
13.30 uur: Begin lunchbijeenkomst.
sprekers: Jacques Grishaver, voorzitter N.A.C. Ahmed Aboutaleb, directeur/organisatie FORUM, Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling.
muziek: JewishMusicband o.l.v. Hans Schnabel. 16.00 uur: Einde lunchbijeenkomst.

De pers is van harte welkom bij de herdenking en de lunchbijeenkomst. In verband met de beveiliging verzoeken wij u bij de ingang van de RAI uw perskaart te tonen.

Voor inlichtingen kunt u contact opnemen met:

Jacques Grishaver, tel: 020-699.06.58, of fax: 020-600.34.55

23 jan 02 09:09

Deel: ' Veel ambassadeurs bij Auschwitz-herdenking in Amsterdam '


Lees ook