Ministerie van Defensie

Veel belangstelling Open Huis luchtmacht Vlieland

02-08-2001

In groten getale hadden de belangstellenden vanmiddag (donderdag) op Vlieland gehoor gegeven aan de uitnodiging om het luchtmachtdetachement Vlieland en het 303-SAR-Squadron van de Koninklijke Luchtmacht tijdens het Open Huis te bezoeken. In de hangaar en op het landingsplatform van het Search-And-Rescue-squadron konden de honderden bezoekers materieel en uitrusting bewonderen en was een expositie over het schietterrein de Vliehors ingericht.

Mede dankzij de stralende zon en een zacht briesje hadden de bezoekers het prima naar hun zin bij de luchtmacht op Vlieland. De eersten stonden al voor één uur 's middags aan de poort. Op het terrein konden kinderen zich in vliegeruniform laten fotograferen voor een AB-412 SAR-reddingshelikopter van de luchtmacht. Deze kon ook van binnen en buiten bekeken worden. Een met het Rijksvaartuig 40 van de Koninklijke Landmacht naar het eiland overgebrachte brandweerauto van de vliegbasis Leeuwarden bracht de aanwezigen met de waterspuit enige verkoeling. Kinderen konden zich uitleven op het luchtkussen. Dat het echte reddingswerk ook tijdens een Open Huis gewoon doorgaat bleek toen de tentoongestelde reddingsboot van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) rond halfdrie moest uitrukken.

Vooral tijdens de zomermaanden moet de SAR-helikopter vaak in actie komen, soms wel drie keer per etmaal. Naast de primaire taak, het redden van vliegers die boven zee in problemen zijn gekomen, vervoert de SAR-helikopter veel patiënten van de Waddeneilanden naar het vasteland. Waarschijnlijk vindt er ook volgend jaar een Open Huis plaats. Gedacht wordt aan de tweede week van juli en de organisatoren verwachten dan ook een Cougar transporthelikopter en een Apache bewapende helikopter van de luchtmacht te presenteren.

Deel: ' Veel belangstelling Open Huis luchtmacht Vlieland '
Lees ook