PERSBERICHT - 29 DECEMBER 1999

Toeristisch Frankrijk maakt balans orkaan op
Veel historische gebouwen beschadigd

De orkaan Lothar die deze week over grote delen van Frankrijk woedde heeft voor miljoenen aan schade veroorzaakt aan historische gebouwen en andere monumentale panden. In zuid- Frankrijk wordt nog gewerkt aan het opmaken van de balans. Voor noordwest- en oost- Frankrijk is dat inmiddels gebeurd:

Parijs:

In de Notre Dame zijn beschadigingen geconstateerd op de bovenverdieping in de gedeelten waar nog niet gerestaureerd was. Vier pilaren zijn omgevallen. De pas gerestaureerde gedeelten zijn onbeschadigd gebleven . De kathedraal is normaal voor bezoekers geopend.

De Sainte Chapelle van het Paleis van Justitie is onthoofd van haar noordelijke klokkentoren. De toren heeft in haar val de historische glas-in -lood ramen met voorstellingen van de Genesis verwoest. De Sainte Chapelle blijft waarschijnlijk tot begin volgende week voor publiek gesloten.

Daarnaast hebben veel kerken in Parijs materiële schades opgelopen. Zo hebben de Notre-Dame des Victoire, Saint Louis en l'Ile melding gemaakt van diverse materiële schades en in de Saint Gervais , de Madeleine en de Saint Augustin zijn vensters beschadigd en gebroken.

Ook veel musea hebben geleden onder de storm. Petit Palais en Musée Cernuschi melden glasschade en schade aan het dak, maar zijn normaal voor publiek geopend. Het enige museum dat tijdelijk zijn deuren moet sluiten is La Maison de Balsac. Door omgevallen bomen is het dak ernstig beschadigd.

Versailles:

In het Park van Versailles zijn ongeveer 10.000 bomen door de storm ontworteld. Gehele bospartijen, waaronder die rondom het `Hameau de la Reine' zijn verdwenen.Ook de door Napoleon geplante `Boom van Jusieu' is door de storm geveld. De schade wordt geschat tussen de 50 en de 60 miljoen Franse franken. Tot nader bericht blijft het park gesloten voor publiek. Het kasteel van Versailles is wel geopend voor publiek. Behalve schades aan het dak en ramen is de schade beperkt gebleven.

Champs-sur-Marne:

In het park van het kasteel van Champs-sur-Marne zijn naar schatting tussen de 1800 en de 2000 bomen ontworteld. Dat is bijna de helft van alle bomen in het park. Het kasteel en het park zijn tot nader bericht gesloten.

Mont Saint-Michel (Manche):

In de abdij van Mont Saint-Michel zijn diverse glas-in-lood ramen gebarsten en deels gebroken. Ook het dak van de koepel is beschadigd. Het monument is tot nader bericht gesloten voor publiek.

Château de Chambord ( Loir et Cher):

In het park zijn 70 bomen ontworteld. De toegangswegen en uitgangen van het kasteel zijn daardoor deels geblokkeerd. Ook de dakbedekking van het kasteel is beschadigd. Het kasteel is tot nader bericht gesloten voor publiek.

Château d'Azay-le-Rideau ( Indre-et-Loire):

Veel omgevallen bomen en gevaar voor overstroming. Kasteel en park tot nader bericht gesloten.

Château du Haut-Koenisbourg (Bas-Rhin):

Door weggewaaide dakbedekking en omgevallen bomen wordt de toegangsroute tot het kasteel geblokkeerd. Tot nader bericht blijft het kasteel gesloten voor publiek.

Abdij van Jumièges ( Seine Maritieme):

In het park zijn bomen omgevallen. Het monument is tot nader bericht gesloten.

Rouen( Seine):

Doordat één van de torens is neergestort zijn dakgedeeltes van de kathedraal ernstig beschadigd. De kathedraal is tot nader bericht gesloten voor publiek.

Noot aan de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Maison de la France
Anne Tusveld
Attachée de Presse
Tel: 020 - 6202150

website: www.fransverkeersbureau.nl
email: pers@fransverkeersbureau.nl

Deel: ' Veel historische gebouwen Frankrijk beschadigd door orkaan '
Lees ook