TuinbouwNet


Veel industrie-appelen naar Duitsland

In Duitsland is veel vraag naar industrie-appelen. De Duitse sapfabrikanten zijn door de voorraden heen en het aanbod van appelen in Duitsland en Oost-Europa is beperkt door tegenvallende oogsten.

In de periode van half augustus tot eind september registreerde het KCB een export van bijna 20.000 ton Nederlandse industrie-appelen tegen iets meer dan 2.000 ton in hetzelfde tijdvak van 1998. Hiervan ging het leeuwendeel naar onze oosterburen.

De aankoopprijzen van industrie-appelen liggen door de sterke vraag op dit moment rond de 26 cent per kilo, terwijl de interventieprijs 21,9 cent bedraagt. Voor afzetorganisaties en telers is het nu interessant om de appelen aan de buitenlandse industrie te verkopen. Als de prijs van de industrie-appelen de komende tijd boven de 22 cent blijft, zullen er op de de veilingen weinig appelen doorgedraaid worden. In de afgelopen week dit al duidelijk merkbaar.

De export van Nederlandse appelen bestemd voor de verse markt kwam vorige maand uit op 10.000 ton, ongeveer evenveel als in 1998. Van de belangrijke afnemers ging er meer naar Duitsland en Denemarken, maar minder naar Engeland. De uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk liep zelfs met veertig procent terug. In Engeland is de appeloogst dit jaar ruimer uitgevallen vergeleken met vorig seizoen. Daarnaast geven drie supermarktorganisaties de voorkeur aan de Britse appel, mits de kwaliteit en het aanbod in orde zijn.

Deel: ' Veel industrie-appelen naar Duitsland '
Lees ook