Politie Midden- en West Brabant

Politie kruipt in huid van de dief

Datum: 23/5/2002
Auteur: R.v.Kuik

Veel mensen nonchalant met waardevolle spullen

Breda: De politie van het team Zuid/Oost in het district Breda heeft afgelopen week meerdere politieagent in opleiding ingezet om te onderzoeken hoe zorgvuldig autobezitters en winkelend publiek omgaan met waardevolle spullen. De resultaten waren soms bedroevend te noemen. GSMs, lederen jassen, tassen met persoonlijke bescheiden en portemonnee lagen regelmatig zo voor het grijpen. De gelukkige slachtoffers reageerden positief op de steekproef van de politie, maar schaamden zich meestal voor de eigen onzorgvuldigheid.

Zes politieagenten in opleiding kropen afgelopen week eens in de huid van de dief en gingen op pad langs plaatsen waar regelmatig in autos wordt ingebroken. Tot verbazing zagen de jonge agenten het nonchalante gedrag van menig automobilist. Zo troffen ze in diverse autos de GSMs aan, dure lederen koffers, tassen, een portemonnee en lederen jassen. Maar al snel bleek dat er ook autos waren die niet alleen onafgesloten waren geparkeerd, maar zelfs met dure spullen op de zitting waren achtergelaten. Alle eigenaren van de bewuste autos zijn aan de hand van het kenteken opgespoord en telefonisch geïnformeerd over het onzorgvuldige gedrag. Van de autos die niet waren afgesloten werden de spullen door de politie veiliggesteld en konden de eigenaren de goederen ophalen bij het politiebureau. Tevens zijn alle betrokken gewezen op het feit, dat de gelegenheid nog steeds de dief maakt.

De agenten in opleiding kropen bij wijze van proef ook in de huid van de zakkenroller. Op twee winkelcentra in het werkgebied Zuid/Oost wisten de agenten in burger in twee uur tijd te voorkomen dat er 20 portemonnees zouden zijn gestolen als er kwade bedoelingen in het spel zouden zijn geweest. Zo troffen ze meerdere keren polstasjes aan in winkelwagentjes, terwijl de eigenaar enkel gangen verder in de winkel op zoek was naar het gewenste product. Ook portemonnees in open tassen kwam veelvuldig voor. De actie werd uitgevoerd in het kader van het onderdeel preventie tijdens de politieopleiding. Of de actie zal worden herhaald staat momenteel niet vast.

Deel: ' Veel mensen nonchalant met waardevolle spullen '
Lees ook