Productschap Tuinbouw

Veel minder appelen en een normale perenoogst

De Nederlandse appeloogst is voor dit jaar geschat op 355.000 ton. Hiermee valt de productie een kwart kleiner uit vergeleken met het afgelopen seizoen. De perenoogst in ons land zal dit jaar uitkomen op 175.000 ton, een anderhalve keer zo grote oogst als vorig jaar. Dat meldt de oogstramingscommissie van het Productschap Tuinbouw.

De kleinere appeloogst heeft enerzijds te maken met een afname van het areaal met 1.000 hectare. Anderzijds hebben ongunstige omstandigheden tijdens de bloei geleid tot gemiddeld minder vruchten per boom en een lager vruchtgewicht. Het algehele kwaliteitsbeeld is goed en voor wat betreft het uiterlijk en de smaak wordt een goede oogst verwacht.

Verreweg de belangrijkste rassen blijven Elstar en Jonagold, terwijl de zomerrassen aan het verdwijnen zijn. Jonagold is bijzonder getroffen door het ongunstige weer en daardoor wordt een lagere opbrengst in kilogrammen verwacht.

De perenoogst is na de misoogst van 2001 bijna weer op het niveau van 2000 gekomen. Volgens de jongste cijfers is er sprake van een lichte stijging van het areaal.

Bij het belangrijkste ras Conference valt de productie van bomen jonger dan 10 jaar wat tegen. Voor het ras Doyenné wordt, evenals bij de kleinere rassen, een zeer goede oogst verwacht. In tegenstelling tot vorig jaar wordt de markt van stoofperen goed voorzien.

In de oogstramingscommissie van het productschap zijn vertegenwoordigd de Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO), handelsorganisatie Frugi Venta en het Productschap Tuinbouw. De commissie wordt geadviseerd door DLV Adviesgroep NV, die metingen verricht bij bedrijven verspreid over het hele land.

Productie van appelen en peren x 1.000 ton

raming

Bron: PT

Zie het origineel http://www.tuinbouw.nl/html/p...hten/pb020722.htm .

Zoekwoorden:

Deel: ' Veel minder appelen en een normale perenoogst '
Lees ook