Veelbelovend medicijn tegen longkanker wordt vergoed

PERSBERICHT 28 januari 2016

Eindelijk zekerheid voor patiënten

Veelbelovend medicijn tegen longkanker wordt vergoed

Patiëntenorganisatie Longkanker Nederland en koepelorganisatie Levenmetkanker zijn zeer verheugd dat minister Schippers van Volksgezondheid het middel Nivolumab heeft toegelaten tot het basispakket. Hiermee is een einde gekomen aan een lange periode van onzekerheid voor patiënten met longkanker.

De beide patiëntenorganisaties hebben afgelopen jaar alles op alles gezet om dit medicijn ondanks negatieve adviezen toch toegelaten te krijgen tot het basispakket. Fantastisch dat dit nu is gelukt.

Voorzitter Canoy: ”Longkanker Nederland is blij en tevreden dat minister Schippers zo goed heeft onderhandeld en de farmaceut de prijs zo heeft verlaagd dat het medicijn nu in het basispakket wordt opgenomen. Wij bedanken alle partijen die hier zo hard voor hebben gewerkt”.

Helemaal gerust zijn de patiëntenorganisaties er echter nog niet op dat iedereen het middel nu ook gaat krijgen. Het blijft natuurlijk een duur middel en de kosten komen terecht in de 12 expertise centra waar dit middel gegeven wordt. We roepen daarom minister, zorgverleners en zorgverzekeraars op om te zorgen dat er voldoende budget voor dit middel beschikbaar is.

Nivolumab is een nieuw geneesmiddel dat voor het eerst in de geschiedenis van de ziekte longkanker effectief is. De verwachting is dat het bij 20 procent van de patiënten met longkanker levensverlengend werkt, met minder bijwerkingen. Voor een selecte groep kan het zelfs genezing betekenen. Het duurde lang voor het middel toegelaten werd tot het basispakket omdat Nivolumab een duur medicijn is. Bovendien is niet altijd meteen duidelijk welke patiënten baat hebben bij gebruik van dit geneesmiddel.

Deel: ' Veelbelovend medicijn tegen longkanker wordt vergoed '


Lees ook