LTO Nederland

Nederlands Agrarisch Belang maakt actieplan

Veemarkt Leiden blijft toch dicht

Maandag 23 juli 2001 - De veemarkt in Leiden gaat morgen toch niet open. De eigenaar van de markt, Libéma Holding wil het niet. Libéma, dat ook de markten in Den Bosch en Zwolle bezit, hoopt te bereiken dat het ministerie van LNV de strenge regels versoepelt.

De Leidse markt kreeg vorige week toestemming van de RVV om op dinsdag een kalvermarkt te houden. Die toestemming geldt voorlopig tot 1 november, waarna strengere regels gaan gelden. André de Jong, directeur van de Groenoordhallen in Leiden, kondigde vorige week de heropening van de markt aan. De Jong is nu ziek. Libéma wil de markt niet heropenen. "Ik wil duidelijkheid voor handel en personeel", zegt Dirk Lips, directeur van Libéma (Lips Beheers Maatschappij). Hij wil, samen met de andere veemarkten, een gesprek met minister Brinkhorst van Landbouw. Als de minister de strenge regels versoepelt, dan kunnen de markten weer open. Dat geldt ook voor de markt in Den Bosch. Mochten de regels voor de veemarkten niet versoepelen, dan zullen de meeste markten gesloten blijven. Lips eist dan een fikse schadevergoeding van het ministerie. Europese regels
De initiatiefgroep van tien veehouders en -handelaren (die opereert onder de naam Nederlands Agrarisch Belang) komt volgende week met een actieplan. Deze groep denkt een veemarkt te kunnen starten op grond van Europese wetgeving. Volgens deze groep moeten de strenge regels voor de veemarkten direct worden opgeheven. Want ze zijn genomen op puur veterinaire gronden, terwijl er nu geen mond- en klauwzeer meer in Nederland is.

Deel: ' Veemarkt Leiden blijft toch dicht '
Lees ook