Persbericht

PRUTSWERK!
Veertig klachten aan de Schepper

Van 6 juni tot en met 29 augustus 1999 is in het Natuurmuseum Nijmegen 'Prutswerk! Veertig klachten aan de schepper' te zien. Deze tentoonstelling gaat over de tekortkomingen van het menselijke lichaam. Bioloog Midas Dekkers beschrijft de mankementen met korte en bondige columns in de vorm van een klachtenreeks aan de schepper.

De bezoekers treden vier manshoge kubussen binnen waarin telkens 10 klachten zijn uitgewerkt. Bij de teksten is een bizarre verzameling objecten te zien. Wat te denken van voeten waarvan de tenen aan elkaar zijn gegroeid en een kromgegroeide ruggegraat. Bezoekers kunnen zelf een leugendetector bedienen. Op en om de kubussen zijn hulpstukken aangebracht die mensen nodig hebben om al die gebreken te compenseren, zoals een couveuse en een kunstbeen.

De teksten zijn snedig, zoals we dat van Midas Dekkers gewend zijn. Bij het onderwerp Altijd loops luidt de tekst: "Geef ons de bronstijd terug! Dat we een maand per jaar achter elkaar aan zitten. Dan feesten we dat de stukken er van af vliegen en gaan daarna weer gewoon aan het werk!" De mens is namelijk het enige zoogdier dat geen bronstijd meer kent. Of wat te denken van de tekst bij het thema Landrot. Hier wordt de vraag gesteld waarom de mens het zwemmen kort na de geboorte verleert. "Olifanten en tijgers kunnen zwemmen. Alleen wij moeten zwemles nemen. Stom hoor. Je hoeft toch ook geen loopdiploma te halen?"

Een andere klacht betreft Hoogtevrees. Terwijl er geen aap is die de angst om het hart slaat wanneer hij hoog tussen de takken heen en weer zwiert, krijgt de mens het al benauwd op een keukentrapje. "Een aap met hoogtevrees, dat is zoiets als een vis met watervrees", schrijft Dekkers bij een foto van de diepte vanuit een reuzenrad. "Wij zijn te zwaar. De schepper gaf ons teveel hersenen. Topzwaar van al dat verstand donderen we de eerste de beste eik uit. Niet zo slim eigenlijk".

De klachtenreeks aan de schepper is heel gevarieerd. Onderwerpen als roos, tenenkaas en snurken komen aan de orde. Toch hebben ze één ding gemeen. De klachten zijn min of meer het gevolg van een verkeerd of vreemd verlopen evolutie. Vergissingen van de Schepper wellicht? Hij wordt in de tentoonstelling telkens ter verantwoording geroepen. Niet om gelovigen te provoceren, maar om duidelijk te maken dat de natuur - en dus ook ons lichaam - niet perfect is.
Desondanks heeft 'Prutswerk' in Groningen, waar de expositie eerder te zien was, een hoop stof doen opwaaien.

De teksten bij de expositie zijn tweetalig: in het Nederlands en Engels. Het Natuurmuseum is gevestigd in de Gerard Noodtstraat 121 te Nijmegen, telefoon 024-3297070.

Openingstijden:
maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zondag van 13.00 tot
17.00 uur. Op zaterdag is het museum gesloten.

Deel: ' Veertig klachten aan de Schepper in Natuurmuseum Nijmegen '
Lees ook