Overdekte mobiele keuken met een schaduwdoek


MAASTRICHT, 20170510 -- Nu het weer tijdens dit lenteseizoen niet altijd even top is, worden alle mogelijke toeren uitgehaald om het barbecuefeestje tóch door te laten gaan. Een vaste overkapping of een goede afzuiging zijn vaak niet aanwezig. Mits met verstand gehanteerd, kan een mobiel schaduwdoek hier de oplossing bieden.

[Foto van schaduwdoek boven balkon]

Einde van het stenen tijdperk

Jaren geleden was de stenen barbecue niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk hot. Het oventje was overdekt en je kon hem onder alle weersomstandigheden gebruiken. Bij elke bouwmarkt kon je er wel eentje kopen. Er waren echter 2 problemen: het ding was loodzwaar én het materiaal waaruit het was vervaardigd, ging vaak barsten. Inmiddels zie je deze witte en grijze “bakhuisjes” nauwelijks meer.

Een alternatief blijkt lastig te verzinnen. De combi open vuur en overkapping is immers per definitie gevaarlijk, geregeld lees je in de krant over brandjes door de barbecue. Meestal betreft het dan plekken waar te weinig plaats is, zoals een balkon. Heb je weinig plek, gebruik dan gewoon geen open vuur! Toch is er een oplossing voor mensen die wel wat ruimte hebben: gebruik een mobiel schaduwdoek.

Zo mobiel mogelijk

De basis van de oplossing wordt gevormd door het mobiele karakter van én barbecue én het schaduwdoek. Een schaduwdoek kun je zo bevestigen, dat je het in een handomdraai anders ophangt. De combi met een mobiele barbecue is optimaal: gaat het regenen en/of waaien, verplaats je beide zaken met de wind mee zodat de barbecue niet of nauwelijks nat wordt en toch zijn werk kan doen.

Kan dat niet met een gewoon zeil? Niet echt. Zeil is minder mobiel, schaduwdoek is ontworpen voor een snelle (ver)plaatsing en vooral bevestiging. Overigens heeft dat niet alleen voor de bbq voordelen. Ook bij de opvang van vluchtelingen bleken deze doeken een oplossing. Ze vervangen brandgevaarlijke (oude) dekens en zeilen en maken zontemperaturen van 30 graden en meer enigszins dragelijk.

Lastige wintervoeten

Het mobiele karakter van een schaduwdoek heeft nog meer voordelen. Een parasolvoet is niet meer nodig, deze staat dus ook niet meer in de weg. Verder neemt een schaduwdoek in de winter nauwelijks plaats in beslag, terwijl een parasolvoet altijd wel hindert. Laat je de voet toch buiten staan, is de kans groot dat hij beschadigd raakt door vorst. Winterse weersomstandigheden laten altijd sporen na.


Deel: ' Veilig barbecueën met een mobiele schaduwdoek '
Lees ook