Veilig Verkeer Nederland


Huizen, 19 februari 1999

Veilig Verkeer Nederland begroet 1.000ste verkeersouder

Woensdag 24 februari a.s. begroet de vereniging Veilig Verkeer Nederland (VVN) haar 1.000ste verkeersouder. Ook worden er deze dag een aantal aanbevelingen van actieve verkeersouders gepresenteerd over wat er gedaan kan worden aan verbetering van de verkeersveiligheid van schoolgaande kinderen. Dit alles gebeurt tijdens een symposium rond het tienjarig bestaan van het Provinciaal Orgaan Verkeersveiligheid Noord-Brabant in Berkel-Enschot. Veilig Verkeer Nederland stelt sinds 1995, samen met de vier landelijke organisaties voor ouders in het onderwijs (NKO, VOO, LOBO en OUDERS & COO), verkeersouders aan om de verkeersveiligheid van kinderen naar en van school en rond scholen te verbeteren. In ruim drie jaar tijd zijn er nu 1.000 verkeersouders op basisscholen aangesteld. Het streven is om uiteindelijk op iedere basisschool in Nederland een verkeersouder te installeren.

In zulke weer- en verkeerssituaties is het namelijk van belang direct de rijsnelheid te verlagen, voldoende afstand tot de voorganger te houden, een schone en onbeslagen voorruit te hebben, de zonnekleppen in de auto goed te gebruiken en een veilige zonnebril achter het stuur te dragen.

Dubbel geparkeerde auto's, gevaarlijke oversteekplaatsen, racende auto's en brommers zijn bijna een vertrouwd beeld rond scholen geworden. Deze ontwikkeling, die menig ouder grote zorgen baart, was voor Veilig Verkeer Nederland en de vier landelijke organisaties voor ouders in het onderwijs in 1995 mede de aanleiding om het project verkeersouders te starten. Een verkeersouder vormt de brug tussen de ouders, de school en anderen (gemeentebestuur, politie, VVN, wijkverenigingen) wanneer het gaat om de verkeersveiligheid van kinderen. In 1997 kwamen er in het verkeer 66 kinderen tussen 0 - 14 jaar om het leven.

De afgelopen jaren hebben honderden verkeersouders zich, vaak in samenwerking met vrijwilligers van VVN, sterk gemaakt voor goed verkeersonderwijs, veilige schoolroutes en de bewustwording en de betrokkenheid van ouders bij de verkeersveiligheid van hun kinderen. Initiatieven die verkeersouders door het hele land ontplooid hebben variëren van het houden enquêtes, het vormen van een verkeerswerkgroep van ouders en leerkrachten, het helpen tijdens het VVN-verkeersexamen, het organiseren van ouderavonden en het filmen van het haal- en brenggedrag van ouders rond scholen. Verkeersouders die geregistreerd staan bij het door VVN opgerichte Landelijk Steunpunt Verkeersouders in Huizen kunnen rekenen op ondersteuning in de vorm van introductie- en themabijeenkomsten, materialen en nieuwsbrieven.

Woensdag 24 februari as zal de 1.000ste verkeersouder, Ine van Aarssen van basisschool De Polderhof in Oss, feestelijk onthaald worden door directeur drs. Joop Goos van Veilig Verkeer Nederland. Dit gebeurt tijdens het symposium "Regiospecifiek werken aan verkeersveiligheid in Noord-Brabant' rond 11.45 uur in De Druiventros, Bosscheweg 11 te Berkel-Enschot. Om deze mijlpaal te vieren krijgen alle 1.000 verkeersouders de komende weken een verkeersouderprikbord aangeboden door bij dit project betrokken partners van VVN; de Stichting Keurmerk Busbedrijf, fietsfabrikant Spanninga en reflectiespecialist Bibia. Dit prikbord kan in de hal van de school worden opgehangen en hierop kunnen allerlei verkeersmedelingen worden gedaan.

Scholen en ouders die geïnteresseerd zijn in het project verkeersouders kunnen contact opnemen met het Landelijk Steunpunt Verkeersouders, tel. 035-5262737 (maandag t/m vrijdag van 9.00- 13.00 uur en van 13.30- 16.00 uur, niet tijdens schoolvakanties). Dit steunpunt helpt tevens bij het verkrijgen van subsidie voor de aanstelling van een verkeersouder.

VVN

Deel: ' Veilig Verkeer Nederland begroet 1.000ste verkeersouder '
Lees ook