Exclusieve veiling - The Piet Jonker Collection


Garden Ornaments, Architectural Fittings and Interior Decoration

BAAMBRUGGE, 20150323 -- Na drie jaar afwezigheid wordt er op 27 mei 2015 weer een veiling georganiseerd van The Piet Jonker Collection. De daadwerkelijke veiling vindt plaats bij Dreweatts & Bloomsbury Auctions in Londen, maar is via livestream te volgen op de buitenplaats Lindenhoff in Baambrugge, waar ook ‘live’ kan worden geboden. Een revolutionaire manier van veilen, die is ingegeven door de samenwerking van Piet Jonker met dit gezaghebbende Engelse veilinghuis. Mede door de sfeervolle ambiance van de buitenplaats Lindenhoff belooft de veiling van de ruim driehonderd antieke tuinbeelden en exclusieve, architecturale ornamenten een unieke belevenis te worden.

Kwaliteit en exclusiviteit
De meest recente veiling van The Piet Jonker Collection in het stijlvolle onderkomen van Piet Jonker Historische Bouwmaterialen vond plaats in 2012 in samenwerking met Christie’s Amsterdam. In de periode daarvoor zijn er meerdere veilingen georganiseerd met Sotheby’s.

De afgelopen drie jaar zijn door Piet Jonker benut om zijn collectie uit te breiden met eenmalige stukken uit diverse Europese landen. Objecten die stuk voor stuk zijn geselecteerd op kwaliteit en uniciteit. Piet Jonker heeft in de ruim veertig jaar dat hij Europa rondreist op zoek naar de mooiste objecten en antieke bouwmaterialen een degelijke reputatie verworven als deskundige op dit gebied. Een reputatie die is gebaseerd op kennis, kwaliteit en exclusiviteit. Dat vertaalt zich tijdens de veiling van 27 mei in een fraai aanbod met een grote diversiteit.

Topstukken
Een kleine greep uit wat er onder de hamer komt: 18de-, 19de- en 20ste-eeuwse tuinvazen, potten, planters, marmeren en zandstenen sculpturen en beelden van (dier-)figuren, vijvers en fonteinen, waterputten, priëlen en tuinbanken. Het aanbod omvat absolute topstukken, waaronder een stel 19de-eeuwse marmeren tuinvazen met een hoogte van liefst 175 centimeter. Deze extreem zeldzame Italiaanse vazen zijn gedecoreerd met een voorstelling van Romeinse strijders te paard met aan de bovenrand een versiering van wijnranken en druiventrossen. Het ontwerp is gebaseerd op de beroemde Medici en Borghese vazen. Een tweede topstuk betreft een 19de-eeuws beeld van Bacchus, dat met zijn imposante gestalte van 350 cm decennialang uitkeek over de Italiaanse wijnvelden, waar Piet Jonker het aantrof. Hoewel het fraai gepatineerde beeld een maniëristische uitstraling heeft, herinnert het in compositie en uitstraling aan de beroemde 15de-eeuwse Bacchus van Michelangelo.

Een prachtig paar witmarmeren 19de-eeuwse ‘hermen’ (godenbeelden) getiteld Bacchus en Bacchante vormt eveneens een bijzonder stuk in de collectie. Hoewel de maker onbekend is, lijken de beelden in neoklassieke stijl op het werk van James Pradier (1792-1852). Een vergelijkbaar stel, maar in minder goede staat verkerend, bevindt zich in de collectie van het Indianapolis Museum of Art. 

Een veiling van deze omvang en kwaliteit is uniek in Europa en zal zich ongetwijfeld mogen verheugen in een grote belangstelling van verzamelaars en connaisseurs wereldwijd.

The Piet Jonker Collection - Garden Ornaments, Architectural Fittings and Interior Decoration

Kijkdagen (vrije toegang): 23 t/m 26 mei 2015 te Baambrugge (10.00 uur tot 17.00 uur)

Veiling: 27 mei 2015 Londen en via livestream in Baambrugge.


Piet Jonker Garden Sculpture
Rijksstraatweg 23,
1396 JC Baambrugge.
+31 (0) 294 293 777

Dreweatts & Bloomsbury Auctions
Specialist: Cristian Beadman
Donnington Priory
Newbury Berkshire RG14 2JE
Tel: +44 (0) 1635 553 553


Deel: ' Veiling van 'The Piet Jonker Collection' in Londen en Baambrugge '
Lees ook