Verandering NHG Regels Benadeelt Duizenden Nederlanders Met Verlies


Een drastische verandering in de NHG Regels bij huis verkopen met verlies benadeelt duizenden Nederlandse gezinnen die zich in een benarde positie bevinden

ZOETERMEER, 20130425 -- Nieuwe NHG regelgeving heeft tot gevolg dat minimaal 1.915 Nederlandse gezinnen dit jaar niet terug zullen kunnen vallen op hun NHG garantie voor een gecombineerd bedrag van meer dan 34 miljoen euro (34.588.730 ). De afsluitkosten voor NHG blijven stijgen maar de waarde van de garantie is door recente ontwikkelingen aanzienlijk gedaald.

“De nieuwe regelgeving is niet alleen nadelig voor huiseigenaren die in problemen raken, de regels zijn ook nog eens onlogisch en in veel gevallen onrechtvaardig”. Dit stellen Arno Wingen en Willem Nijs van Systeem Makelaardij, een NVM kantoor gespecialiseerd in verliesdossiers.

Afspraken gemaakt in het verleden blijken volgens hen ook hier geen garantie voor de toekomst. Een kort overzicht van de veranderingen toont aan dat een NHG garantie voor een verkoper in 2012 veel meer voordeel had dan voor een verkoper in 2013. Dit terwijl ze hetzelfde of zelfs meer betaald hebben ten tijde van het afsluiten van hun hypotheek.

(vergelijkingstabel op https://www.huisverkopenmetverlies.nl/nhgrapport)

Veel van deze maatregelen zijn weliswaar goed bedoeld, maar hebben ongewenste gevolgen.

Een praktijkvoorbeeld
Een koppel gaat na een heftige relatiebreuk definitief uit elkaar begin 2012. Beiden hebben de wens om  de hypotheek op eigen naam te krijgen, na toetsing blijkt dit niet mogelijk. Verkoop is de enige optie. Van hun bank en de NHG krijgen ze te horen dat zij voldoen aan gestelde eisen. De hypotheek bedraagt circa € 150.000, de waarde is op dat moment circa € 90.000. Met een onderwaarde van € 60.000 zijn ze blij dat ze toentertijd voor een hypotheek met NHG hebben gekozen.

Vanwege de moeilijke persoonlijke situatie en de onmogelijkheid om het huis te behouden besluit een van de twee naar de andere kant van het land te verhuizen en daar een nieuw leven op te bouwen. De ander blijft wonen. Begin 2013 vinden ze een koper voor € 86.000. Na contact met de bank blijkt dat sinds dit jaar een nieuwe, uitgebreidere inkomenstoets verplicht is. Beiden verwachten een formaliteit, er is tenslotte  al gecontroleerd of ze het zelf kunnen betalen en in salaris is niks gewijzigd.

Uit de toets blijkt opnieuw dat ze allebei geen € 150.000 kunnen lenen. Voor 2012 had dit geleid tot een kwijtschelding van de restschuld. Nu niet meer. De partner die nu aan de andere kant van het land woont, leeft, en werkt kan volgens NHG berekening maximaal € 130.000 lenen. NHG zegt vervolgens dat hij verplicht is terug te gaan wonen in zijn oude huis omdat dit het verlies voor NHG beperkt. Verkopen ze toch, zal NHG niet kwijtschelden.

Woningbehoud
Het idee van woningbehoud is een goede manier om verliezen te beperken. Maar nu wordt het gebruikt om mensen terug te dwingen in hun oude huis. Ook als ze eerst alles hebben gedaan aan woningbehoud. Ook als het enorme problemen oplevert in hun nieuwe situatie. Ook als eerder werd gezegd dat ze aan alle eisen en normen voldeden voor kwijtschelding.

Toen zij de hypotheek in 2007 afsloten was van deze regels helemaal geen sprake. Toen ze in 2012 het huis wilden behouden was het onmogelijk. Nu het bod er eindelijk ligt zijn plotseling alle regels verandert omdat NHG radicaal schoon schip heeft gemaakt.

Dit is maar een van de vele praktijkvoorbeelden die zich elke dag in ons land afspelen.  “Wij krijgen dagelijks vragen van verwarde consumenten die willen weten of dit zomaar kan” zegt Wingen. “Als de NHG je nu in de kou laat staan heb je het gevoel dat ze bij het afsluiten een vette vis voorhielden, maar dat die vis bij nadere inspectie volledig uit graten bestaat.”

Meer Onbedoelde Gevolgen

Andere zaken die met regelmaat terugkomen zijn:

  • Extreem verstrengde taxatie eisen, inmiddels 50% strenger dan naar redelijkheid en billijkheid gehanteerd in de branche
  • Minieme verschillen in waardes die resulteren in klakkeloos afwijzen van kopers en koopcontracten
  • Consumenten die worden geconfronteerd met ingebrekestellingen en boetes vanwege uitzonderlijk lange verwerkingstijden
  • Incassopogingen van restschuld bij de nieuwe relaties van debiteuren terwijl de nieuwe relaties nooit bij de oude hypotheek betrokken zijn geweest

Er is een uitgebreid rapport geschreven over de ontstane NHG problemen en de mogelijke oplossingen door Nijs en Wingen. Binnen enkele uren nadat dit rapport online kwam stroomden reacties binnen via commentaren onder het artikel, telefoontjes en mails. Reacties van zowel consumenten als professionals die grote vraagtekens zetten bij de plotselinge omslag van het voorheen zo maatschappelijk bewuste NHG. Het complete rapport is hier te bekijken: https://www.huisverkopenmetverlies.nl/nhgrapport

Over Systeem Makelaardij
Systeem Makelaardij is een landelijk werkend NVM kantoor, gespecialiseerd in verliessituaties bij verkoop. Initiatiefnemen van de grootste site op gebied van een huis verkopen met verlies (https://www.huisverkopenmetverlies.nl). Jaarlijks betrokken bij meer dan honderd verliesdossiers, NHG dossiers, onderhandelingen over verlies en regelingen met geldverstrekkers


Deel: ' Verandering NHG Regels Benadeelt Duizenden Nederlanders Met Verlies '
Lees ook