‘Verborgen Stegen Schiedam’ Een kunstroute langs geheime stegen


geheime doorgangen en stegen, ooit onderdeel van een belangrijke infrastructuur, nu veelal verborgen achter poorten en deuren, tonen in het weekend van 13, 14 en 15 september de combinatie van ongepoetste historische schoonheid en kunst.

Schiedam, 20130821 -- ‘Verborgen Stegen Schiedam’: een mysterieuze kunstroute In het weekend van 14 en 15 september 2013 zijn de geheime doorgangen en stegen van Schiedam geopend voor publiek tijdens de kunstroute ‘Verborgen Stegen Schiedam’. De stegen waren ooit een belangrijk onderdeel van de infrastructuur van het historische Schiedam, bekend om zijn jeneverstokerijen. Tijdens de kunstroute geniet u van ongepoetste historische schoonheid gecombineerd met hedendaagse kunst.

‘Verborgen Stegen Schiedam’ brengt in samenwerking met Open Ateliers en Open Monumentendag Schiedam, kunst en historie samen. De geheimzinnige doorgangen in de binnenstad waren ooit onderdeel van het straatbeeld, maar door de jaren zijn de meeste onzichtbare tussenruimtes geworden. De kunstroute biedt bezoekers de mogelijkheid om te wandelen en verdwalen in de geheime doorgangen en stegen van Schiedam, vol nostalgie en verhalen uit de oude stad.

Op de kunstroute tonen jonge kunstenaars van verschillende landelijke kunstacademies, hun werk in de vergeten stegen. Verhalen uit het verleden worden gecombineerd met o.a. video-installatie, poëzie, performance en overige beeldende kunst. Bezoekers komen zo op avontuurlijke en kunstzinnige wijze, in aanraking met de verborgen rijkdom van Schiedam.

Een drijvend plateau aan de Lange Haven biedt tijdens de ‘Verborgen Stegen Schiedam’ het podium aan o.a. schrijver Raoul de Jong en singer-songwriter Lula Bir. Omringd door water en gedragen door een Perzisch tapijt laten zij verhalende klanken weerkaatsen op het water.

Voorafgaand aan de ‘Verborgen Stegen Schiedam’ opent op vrijdag 13 september een pop-up galerie, Kunst zonder K, officieel zijn deuren aan de Korte Dam 10 te Schiedam. De galerie zal werken verkopen van anonieme kunstenaars en ontwerpers. Het draait hier enkel om de kunst , zonder dat de naam van de kunstenaar er toe doet. Kortom, kunst om de kunst.PROGRAMMA Verborgen Stegen Schiedam

Vrijdag 13 september         21:00 opening galerie KUNST ZONDER K

Korte Dam 10 Schiedam

Zaterdag 14 september 10:00 officiële opening cultuurweekend Schiedam

                                    De Korenbeurs

                                    Lange Haven 145 Schiedam

11:00-17:00 vrij bezoek Verborgen Stegen Schiedam

                                    Rondom de Lange Haven Schiedam

                                    Info bij galerie KUNST ZONDER K

Zondag 15 september 10:00 de dag start met een zonnegroet voor de Sint Jan de Doperkerk.  Vervolgens rollen de gekookte eitjes over sprookjesachtige tafels in de Taansteeg naast de Bonte Koe Chocoladekunst.

11:00-17:00 vrij bezoek Verborgen Stegen Schiedam

                                    Rondom de Lange Haven Schiedam

                                    Info bij galerie KUNST ZONDER K

17:00 spetterend einde Verborgen Stegen Schiedam


Deel: ' ‘Verborgen Stegen Schiedam’ Een kunstroute langs geheime stegen '
Lees ook