---

Ministerie van Defensie---

foto: Heropening kazerne & reünie KCT (1) (Hennie Keeris)

Verbouwde kazerne commandos heropend

25-05-2002

Demissionair minister Frank de Grave van Defensie heeft vandaag (25 mei) de Engelbrecht van Nassaukazerne in Roosendaal heropend. De kazerne is de thuisbasis van het Korps Commandotroepen (KCT), dat vandaag tevens haar 60-jarig bestaan vierde. Na afloop nam minister De Grave in het centrum van Roosendaal het defilé van meer dan 4.000 commandos en oud-commandos af.

In zijn toespraak keek minister De Grave terug op 60 jaar Korps Commando Troepen. Daarbij merkte hij op dat de groene baretten in de loop der jaren zeer uiteenlopende taken hebben verricht, maar dat er de laatste jaren een ontwikkeling is in de richting van 'special forces'. "Er was aldoor één constante : het uitzonderlijk hoge niveau van de prestaties van de commando's." Na een drastische inkrimping en daarna weer een uitbreiding staat het Korps Commando Troepen sinds het begin van de jaren negentig regelmatig in de schijnwerpers. "De langdurige inzet in Bosnië en de recente inzet in Afghanistan leverden nationaal en internationaal veel waardering op. Zo vormen de commando's een vaste waarde binnen Defensie", aldus de bewindsman.

Eind 1997 verhuisde het korps in verband met de verbouwing van de Engelbrecht van Nassaukazerne tijdelijk naar de Cort Heyligerskazerne in Bergen op Zoom. Vandaag werd de verbouwde Engelbrecht van Nassaukazerne, vooruitlopend op de officiële oplevering, weer in gebruik genomen door de commandos die dus massaal naar Roosendaal kwamen. "Deze reünie, met het defilé, markeert de terugkeer van de commandos naar Roosendaal, de thuisbasis. Vandaag wordt de traditionele band van het Korps Commandotroepen met de stad in ere hersteld. De nieuwe Engelbrecht van Nassaukazerne ziet er prachtig uit."

Het Korps Commando Troepen heeft als belangrijkste taak het uitvoeren van speciale operaties zoals het verzamelen van inlichtingen, het opsporen en redden van mensen, maar ook crisisbeheersingsactiviteiten en humanitaire hulpverlening. (fotos: Hennie Keeris) foto: Heropening kazerne & reünie KCT (1) (Hennie Keeris)

Deel: ' Verbouwde kazerne commandos heropend '
Lees ook