Openbaar Ministerie

Verdachte gooit stoel naar aanklager

---

Opnieuw heeft zich een veiligheidsincident voorgedaan in een rechtszaal. Woensdag 12 februari gooide een verdachte een stoel naar een advocaat-generaal in één van de zalen van het Gerechtshof in Amsterdam. De aanklaagster kon tijdig bukken. Tegen de stoelgooier is aangifte gedaan.

Het incident met de stoelgooier in een zaal van het Gerechtshof in Amsterdam bevestigt de tendens dat verdachten er steeds minder voor terugdeinzen om vertegenwoordigers van het Nederlandse strafrechtssysteem verbaal of fysiek persoonlijk aan te vallen. Dit valt volgens het College vann procureurs-generaal niet te tolereren in een rechtsstaat waar de handhaving van de rechtsorde is opgedragen aan speciaal daartoe aangestelde functionarissen. Voor de goede werking van dit systeem is het belangrijk dat deze functionarissen ervan mogen uitgaan dat zij niet persoonlijk worden aangevallen als zij hun taken en bevoegdheden uitoefenen, aldus het College in een verklaring die werd uitgegeven na de incidenten eind vorige maand in Arnhem, Assen en Leeuwarden. In Arnhem werd een officier van justitie gegijzeld door een delinquent. Bij de bevrijding door het arrestatieteam werd de gijzelnemer doodgeschoten en raakte de officier ernstig gewond. In een rechtszaal in Assen trachtte een gedetineerde zichzelf met een zelfgemaakt mes van het leven te beroven. In de Leeuwardense gevangenis De Marwei werd een activiteitenbegeleidster door een gedetineerde doodgestoken.

Het ministerie van justitie, de Raad voor de rechtspraak en het Openbaar Ministerie zijn in overleg over de gevolgen die bovenstaande incidenten zouden moeten hebben voor de beveiliging van gerechtsgebouwen.

Deel: ' Verdachte gooit stoel naar aanklager '
Lees ook