Openbaar Ministerie

's-Hertogenbosch, 2 juli 2002

Verdachten XTC-handel aangehouden

De verdachten zijn een 39-jarige man uit Eersel, een 41-jarige man en een 28-jarige man uit Best en een 38-jarige vrouw uit Eersel. De man uit Eersel wordt als hoofdverdachte gezien. Hij wordt verdacht van het leidinggeven aan een criminele organisatie die zich bezighield met de internationale handel in drugs en uitvoer van XTC-tabletten. Hij onderhield nauwe contacten met Poolse verdachten die eerder zijn aangehouden in verband met de inbeslagneming van ruim 1, 5 miljoen XTC-tabletten in Zierikzee.

Inbeslagneming 1,5 miljoen XTC-tabletten Zierikzee Op 19 april jl. werd in Zierikzee aan boord van een zeiljacht in totaal ruim 1,5 miljoen XTC-tabletten inbeslaggenomen door KTZ/USD. Zes personen werden aangehouden. Op 23 april in Antwerpen drie mannen (29 en 37 jaar en met onbekende leeftijd) van Poolse nationaliteit en op 29 april in Spijkenisse twee vrouwen (23 en 49 jaar) van Pools/Nederlandse nationaliteit en één man (45 jaar) van Turks/Nederlandse nationaliteit.
De Poolse verdachten, die inmiddels zijn uitgeleverd aan Nederland, hadden nauwe contacten met de de verdachten uit Spijkenisse. Deze laatsen worden verdacht van medewerking aan de export van XTC-tabletten en het voorhanden hebben van (een deel van) de pillen.

Inbeslagneming 1,6 miljoen XTC-tabletten in Lübeck Op 20 november 2001 werd in Lübeck (Duitsland) een Nederlandse bestelbus met 1,6 miljoen XTC-tabletten inbeslaggenomen. Door de Duitse politie werd de Nederlandse chauffeur en twee Israëlische mannen aangehouden. Kort hiernaar werden drie verdachten in Nederland aangehouden door Kernteam Amsterdam Amstelland.
Uit dit onderzoek bleek dat er sporen betreffende de herkomst van de XTC-pillen naar de vandaag aangehouden hoofdverdachte leidden.

Voorgeleiding en zitting
De drie vandaag aangehouden mannen worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de arrondissementsrechtbank 's-Hertogenbosch.

De drie Poolse verdachten en de twee vrouwen uit Spijkenisse verblijven in afwachting van hun berechting in voorlopige hechtenis. De pro forma zitting tegen deze verdachten is woensdag 3 juli a.s. om 13.00 uur? bij de arrondissementsrechtbank in 's-Hertogenbosch

Samenwerking
Bij de actie van vandaag zijn ruim 120 personen ingezet. De actie is uitgevoerd door het KTZ/USD, onder leiding van de rechter-commissaris, in samenwerking met de Koninklijke Marechausse, de regiopolitie Brabant Zuid-Oost, Kernteam Noord- en Oost-Nederland en Kernteam Haaglanden.

KTZ/USD werkte in het onderzoek eerder al nauw samen met de politieregio's Zeeland, Amsterdam-Amstelland, Gooi- en Vechtstreek, het KLPD, België en Polen.

Het onderzoek, dat in februari 2001 is gestart, wordt voortgezet.

Deel: ' Verdachten XTC-handel aangehouden '
Lees ook