Gemeente Leeuwarden

Verdwenen stadsgracht opgegraven

Graafwerkzaamheden bij de Infirmerie aan de Wissesdwinger hebben de wal van oude stadsgracht blootgelegd. De gracht ligt iets zuidelijker dan de huidige stadsgracht en werd tussen 1481 en 1494 gegraven. Behalve delen van de kade is ook het jaagpad teruggevonden. De werkzaamheden begonnen afgelopen september en zijn nodig om een bergbezinkbassin aan te leggen.

De ondekte gracht werd in 1859 gedempt omdat hij geen verdedigingsfunctie meer had. Ruim daarvoor werd al een nog zuidelijker gelegen gracht gedempt. De tweede stadsgracht liep over de huidige Groeneweg, ongeveer tot het Fries Natuurmuseum. ,,Dat is te zien op een kaart uit de Austin-collectie uit 1573. Een van de eerste kaarten in vogelvlucht-perspectief, vertelt de Leeuwarder amateur-archeoloog Thom Zomerschoe.

Zomerschoe kijkt al uit naar de werkzaamheden bij het huis van bewaring Blokhuispoort. ,,Er is daar al radaronderzoek gedaan. Er zijn aanwijzingen dat er houten en stenen constructies van een oud stadsziekenhuis in de grond zitten. Maar zeer vermoedelijk zijn er nog wel oudere fundamenten te vinden. De archeoloog hoopt resten van een zestiende-eeuws blokhuis te vinden. ,,Dat stond er om de stad in de gaten te houden en voor de verdediging.

Eind juli moet het bergbezinkbassin een systeem dat overstort op open water overbodig maakt voor het gevang af zijn. Het bassin voor de Infirmerie is eind maart klaar.

[s?leeuwarden.gemeente_leeuwarden_actueel.inleiding.verdwenen_stadsgra cht_opgegraven]

Zoekwoorden:

Deel: ' Verdwenen stadsgracht opgegraven in Leeuwarden '
Lees ook