VERENIGING VOOR ZOOGDIERKUNDE

Jonge dieren: Blijf er van af!

De lente is het seizoen van veel jonge dieren. Het is ook het seizoen van veel onnodig dierenleed. Dierenleed dat veroorzaakt wordt door dierenliefhebbers!

Knuffeldier
Door hun uiterlijk en gedrag wekken jonge dieren soms de indruk dat ze zielig en hulpeloos zijn. 'Ach, een diertje zonder moeder', wordt er vaak gedacht als mensen een reekalf, jonge hazen of klaaglijk roepende jonge merels en lijsters vinden. De dieren worden geaaid, opgepakt en mee naar huis genomen. Ieder jaar worden er in Nederland zo honderden jonge dieren 'gered' door dierenliefhebbers.

Mensengeur
En dan begint de ellende pas echt. De jonge dieren zijn vaak geen wees. Hun moeder of de verzorgende vader heeft haar/zijn kroos doelbewust achtergelaten om zelf voedsel te gaan zoeken. Ze komen hun jong(en) een paar keer per dag bezoeken om ze te zogen of te voederen. Sommige soorten wachten daarmee tot de mensen uit de buurt zijn. Als de jonge dieren geaaid of opgepakt zijn hangt er een mensengeur aan. Als die geur er eenmaal aanzit worden de jongen vaak niet meer geaccepteerd door hun eigen ouder(s). Dit is vooral bij zoogdieren het geval. Terugzetten is dan geen goede optie meer.

Schijnweesjes
De 'redders' realiseren zich plotseling dat ze de kennis en tijd ontbreekt om de jonge dieren goed op te vangen. Vaak brengen ze de dieren dan naar een opvangadres. In zo'n dierenopvang zitten vaak al meer jonge dieren. Erg blij zijn de mensen van de opvang dan meestal ook niet met zo'n 'schijnwees'. Het zorgt immers weer voor een onnodige aanslag op het beperkte budget.

Opvoeding
Jonge dieren zijn het beste af bij hun eigen ouders! Ze leren van hen hoe ze kunnen overleven als ze zelf volwassen zijn. Dieren die door mensen opgevoed zijn vertonen onnatuurlijk, afwijkend gedrag. Ze zijn niet in staat om zichzelf te redden en/of vallen door hun beperkte schuwheid ten prooi aan loslopende honden, katten of het autoverkeer.

Honden en katten
Als u deze lente de jonge dieren wilt helpen, houdt dan in de periode april tot medio juli uw hond aangelijnd als u uit wandelen gaat buiten de stad of het dorp. Op veel terreinen moeten honden het hele jaar aangelijnd zijn . Dit is vaak aangegeven op de openstellingsborden bij de ingang.
Katten kunnen de aantallen vogels, vleermuizen, wezels en hermelijnen flink reduceren, met name als ze bij de nesten en vleermuiskolonieplaatsen kunnen komen. Aangezien vleermuizen maar 1 jong per vrouwtje krijgen, kan een kat zelfs de lokale vleermuispopulatie voor jarenlang uitroeien.
Let dus op uw kat. Houdt de kat tijdelijk binnen of neem andere maatregelen als uw kat vogels, vleermuizen of kleine marterachtigen mee naar huis neemt. Vraag eventueel raad aan een plaatselijke vogel- of zoogdierdeskundige. De adressen van de vleermuisdeskundigen zijn te vinden op www.vleermuis.net.


---
Info voor de journalist (s.v.p niet opnemen):
Voor vragen over dit persbericht en zoogdieren in het algemeen kunt u contact opnemen met de Vereniging voor Zoogdierkunde en Zoogdierbescherming,
Rob Vermeulen, tel: 026-3705318, r.vermeulen@vzz.nl.

17 mrt 03 10:34

Deel: ' Vereniging van Zoogdierkunde beschermt jonge dieren '
Lees ook