30 jaar ervaring met de zwaarste mantelzorg


Amersfoort, 20141006 -- Het belooft al bij voorbaat een interessante dag te worden op 11 oktober als de vereniging Ypsilon haar 30-jarig jubileum viert. Onder het motto 'De Mantelzorger doet ertoe!' zet de vereniging een stevig en divers programma neer waaruit voor iedereen die in aanraking is gekomen met de psychiatrie wat te halen is. De dag vindt plaats in de Bergkerk te Amersfoort en is in de eerste plaats bedoeld voor familieleden van mensen met psychische problematiek. Ook cliënten, hulpverleners en andere belangstellenden zijn welkom. Aanmelden kan op www.ypsilon.org/midden.

Het programma biedt zowel landelijk als regionaal bekende sprekers, maar ook de luchtigheid van een theatervoorstelling. Uit alles blijkt dat de vereniging midden in de realiteit van vandaag staat, kijkend naar de actuele thema’s die deze dag aan de orde komen. Recent nog riep de beroepsvereniging van psychiaters NVvP in een persbericht op om de familie meer en langer bij de zorg te betrekken. Ypsilon had toen al een van de boegbeelden van de vereniging gestrikt om over het onderwerp een lezing te houden: de bekende psychiater/onderzoeker in het UMC Utrecht Wiepke Cahn.

Meer en meer wordt ook duidelijk dat het lang niet altijd werkt om mensen met psychoses ervan proberen te overtuigen dat ze ziek zijn. Het gebrek aan ziektebesef is juist een van de symptomen. Maar hoe maak je dan wél contact en verleid je iemand om zorg te aanvaarden? Psychiater Jules Tielens en LEAP-trainer Rokus Loopik komen met het antwoord.

De bezoekers kunnen aansluitend terecht bij een viertal interactieve workshops over de familie als  vanzelfsprekende partner, het inzetten van ervaringsdeskundigheid, bewind, curatele en mentorschap en familieraden. Sociaal-juridisch consulent Jody Sluijter houdt bovendien spreekuur en er is een informatiemarkt met onder anderen Mehmet Yucel, een transcultureel systeemtherapeut van Turkse komaf. Hij ontwikkelde een nieuwe methode waarin mensen met behulp van gekleurde houten blokken en speciale begeleiding nadenken over hun eigen situatie en oplossingen bedenken voor hun problemen. Daarbij staat het benutten van de eigen kracht van persoon en netwerk/familie centraal.

Het programma wordt opgeluisterd met de muzikale theatervoorstelling ‘Hou me Los’, verzorgd door zangeres en actrice Nynka Delcour. Afsluitend legt Bert Stavenuiter, directeur van Ypsilon, de lijnen tussen het verleden en de toekomst van de langdurende GGZ.

De toegang voor de dag bedraagt  € 25,- (incl. lunch, hapjes en een drankje na afloop) en is voor iedereen toegankelijk. Leden van Ypsilon kunnen al naar binnen voor € 15,-. Het volledige programma is te vinden op www.ypsilon.org/regiodagen.


Deel: ' Vereniging Ypsilon 30 jaar ervaring met de zwaarste mantelzorg '
Lees ook