Verhalenverteller Jan van Hout op zondagmiddag

Datum: 30 mei 1999

Jan van Hout geeft lange traditie op eigen manier door: Verhalenverteller geniet van fantasie en werkelijkheid.

Jan van Hout groeide op in Oirschot en verhuisde later naar Hapert, het centrumdorp van de Acht Zaligheden in Noord-Brabant. Een streek boordevol verhalen. "Vroeger waren de verhalen de vulling van de lege tijd op zondag en op winteravonden, als er niet op het land gewerkt kon worden. De zingeving van het leven werden zo aan elkaar doorgegeven. Wat waardevol en minder waardevol is ligt in de verhalen opgesloten." Als onderwijzer zette hij de verhaaltraditie van vroeger voort. "Dat werd me niet altijd in dank afgenomen, men verwachtte een meer wetenschappelijke houding." Na zijn pensioen wordt Van Hout gevraagd om voor de lokale omroep verhalen te vertellen en zo ontstaan honderden verhalen uit de Acht Zaligheden en over allerlei heiligen. "Ieder dorp heeft zo z'n eigen heilige en daar valt natuurlijk veel over te vertellen. Deze verhalen zijn niet te beleven op de vijftiende verdieping van een flat, ze moeten gebeuren in de wilde natuur." Verhalen zijn volgens Van Hout belangrijk omdat ze een herinnering geven aan het vertrekpunt van ieder mensenleven. Een aantal van de verhalen zijn gebundeld in 'Van Kerstkind tot Sinterklaas' uitgegeven door de Abdij van Berne.

In deze aflevering van De Wandeling ook aandacht voor De Groote Peel. Dit Nationaal Park bestaat uit hoogveengebied met heide, vennen en zandruggen. Staatsbosbeheer heeft er diverse wandelroutes uitgezet en organiseert er verschillende activiteiten. En Herman Post vertelt over zijn zoektocht naar de betekenis van feestdagen; vandaag in de laatste aflevering meer over processies naar aanleiding van Sacramentsdag.

De Wandeling - zondag 30 mei 15.30 uur KRO Nederland 1.

De Wandeling is iedere zondagmiddag te zien bij de KRO op Nederland 1. Vanuit een karakteristieke hoeve gaat Maritte Braspenning op zoek naar inspirerende verhalen van mensen met levenservaring en vertelt Herman Post over de wandelmogelijkheden in de Nederlandse natuur en over katholieke feesten en tradities. De Wandeling op Internet: www.kro.nl/wandeling

Organisatie: KRO De Wandeling

adres: Postbus 23000

postcode: 1202 EA

woonplaats: Hilversum

Telefoon: 035 671 35 27

wandeling@kro.nl

Deel: ' Verhalenverteller Jan van Hout bij KRO's De Wandeling '
Lees ook