Nederlandse Taalunie

Den Haag, 6 september 2001

Peter Verhelst en Luc Perceval winnen Taalunie Toneelschrijfprijs 2001

De Taalunie Toneelschrijfprijs ter waarde van 10.000,- is toegekend aan de toneeltekst Aars ! (Anatomische studie van de Oresteia) van Peter Verhelst en Luk Perceval.

De Taalunie Toneelschrijfprijs wil de Nederlandstalige toneelschrijfkunst en de opvoering van Nederlandstalig toneelwerk stimuleren. De prijs wordt uitgereikt aan een auteur van een Nederlandstalig toneelwerk dat door de jury wordt gezien als de belangrijkste prestatie op het terrein van de toneelschrijfkunst van het afgelopen seizoen.

De Toneelschrijfprijs is ontstaan uit de Nederlands-Vlaamse toneelschrijfprijs en werd dit jaar voor de zevende keer door de Nederlandse Taalunie toegekend. De jury bestond dit keer uit acteur Bert Luppes, regisseur Inz Derksen en actrice Karlijn Sileghem.

Samen met theatermaker Luk Perceval schreef Peter Verhelst op basis van de Oresteia, Ajax en de figuur van Iphigenia een aangrijpende vertelling over het gezin Agamemnon. Uit het juryrapport: ` Aars ! heeft ons diep geraakt, niet alleen vanwege het universele en tijdloze thema, maar ook door de wijze waarop hier woorden aan zijn gegeven. Zo rauw als het leven is ook de pozie: onverhuld seksueel en dierlijk, zintuiglijk, brutaal en scherp als een mes. Aars ! ademt kaalslag en kilte, en zindert tegelijkertijd van de emotie en levensdrift. Een tekst, die zich nestelt in je buik, je hart en je ziel, of je het wilt of niet. '

Naast de winnende tekst Aars ! worden drie andere toneelteksten eervol vermeld in het juryrapport, namelijk: Stalker van Gerardjan Rijnders, Risquons-Tout van Filip Vanluchene en Histoire d'A (een groepsportret) van opnieuw (!) Peter Verhelst.


* Juryrapport

Nederlandse Taalunie
Lange Voorhout 19
2501 HN Den Haag
Tel +31/ 70/ 346.95.48
Fax +31/ 70/ 365.98.18
www.taalunie.org
e-mail: secr@ntu.nlNederlandse Taalunie

Deel: ' Verhelst en Perceval winnen Taalunie Toneelschrijfprijs 2001 '
Lees ook