Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, directie Voorlichting
Datum: 15-07-1999

Persbericht
Nummer: 100

Van der Ploeg verhoogt NOS-budget voor journaal met gebarenpostzegel

Staatssecretaris dr. F. van der Ploeg (mediabeleid) verhoogt het NOS-budget voor televisie met 600.000 gulden op jaarbasis om dagelijks een journaal uit te zenden, voorzien van een zogenoemde gebarenpostzegel. Van der Ploeg reageert hiermee op een voorstel van de NOS. Het gaat daarbij om één van de ochtendjournaals of één van de journaals in de nachtcarrousel.

Bij een gebarenpostzegel zien de kijkers een doventolk de teksten vertalen in ongeveer een kwart van het beeld. De NOS heeft onderzocht of dagelijks een ochtendjournaal van Ned. 1 kan worden `doorgeprikt' naar TV2 en voorzien kan worden van een gebarenpostzegel. Een tweede mogelijkheid is een nachtelijke heruitzending van het Journaal van 22.00 uur te voorzien van een gebarenpostzegel. Momenteel ondertitelt de NOS al nieuws- en actualiteitenprogramma's voor doven en slechthorenden.

Van der Ploeg ziet het voorstel van de NOS als een eerste stap, waarmee ervaring kan worden opgedaan en vastgesteld wat het bereik van deze dienstverlening is. De staatssecretaris vraagt daarnaast ook de aandacht voor een specifiek programma in en over de Nederlandse gebarentaal. De NOS zou dit kunnen onderzoeken samen met andere zendgemachtigden en dovenorganisaties. Het programma zou volgens de staatssecretaris een publiek van doven en horenden moeten aanspreken.

Deel: ' Verhoging NOS-budget journaal met gebarenpostzegel '
Lees ook