Gemeente Wassenaar

Verkeerspolitie op bezoek in Wassenaar
19-03-2003

Politie | De afgelopen weken is de bevolking van Wassenaar veelvuldig geconfronteerd met controles in het verkeer. Vooral op de Groot Haesebroekse Weg, de Prinsenweg en de Deijlerweg zijn er vele bestuurders bekeurd voor het overschrijden van de maximumsnelheid en het niet gebruiken van de autogordel. De bestuurders toonden hiervoor niet altijd even veel begrip.

´Volgens hen kan de politie zich beter bezig houden met de echte criminaliteit. Of dan toch in elk geval met het bestrijden van agressief rijgedrag. Het bekeuren op gordel en snelheid is kinderachtig en vooral de makkelijkste manier om geld te verdienen voor de politie.´ Wat de weggebruiker in Wassenaar zich niet realiseert is dat de politie met dit soort controles ongelukken voorkomt en daarmee levens redt.

De tijdelijke inzet van Regionale Verkeershandhavingsteams is de oorzaak van de hausse aan verkeerscontroles van dit moment in Wassenaar. Zij bepalen op basis van ongevalanalyses waar en op welke manier ze actief zijn. In samenwerking met Bureau Wassenaar is bepaald de controles te houden op de doorgangswegen als de Groot Haesebroekse Weg.

Ook de uitvoering van de controles is een product van de samenwerking tussen de verkeerspolitie en Bureau Wassenaar. De controles van de regioteams richten zich voornamelijk op vijf door het Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) geformuleerde landelijke speerpunten: helm, gordel, rood licht, alcohol en snelheid.

Lage snelheden ook gevaarlijk
De meeste verkeersongelukken vinden plaats binnen de bebouwde kom of op 80 km-wegen. Daarom is het juist van belang op deze wegen de verkeersregels te respecteren. Bij een snelheid van 30 km/u kan een confrontatie met de voorruit al fataal zijn.

Het gebruik van de autogordel is dus niet voor niets ook binnen de bebouwde kom verplicht gesteld. De snelheidslimiet van 50 km/u moet er voor zorgen dat er minder ongelukken binnen de gemeentegrenzen gebeuren. Met deze snelheid is er nog voldoende tijd en ruimte om te reageren op het handelen van voetgangers, fietsers en andere autos.

Met de controles in Wassenaar hoopt de politie deze punten weer onder de aandacht te brengen van de weggebruiker. Nog te vaak worden de meest elementaire verkeersregels genegeerd. Naast de controle op de landelijke speerpunten wordt momenteel ook streng gecontroleerd op het mobiel bellen tijdens het rijden en het juiste gebruik van beveiligingsmiddelen in de auto (kinderzitjes). De politie van Wassenaar heeft tot 13 maart de hulp van de verkeerspolitie gekregen.

Maar wees gewaarschuwd. Want na deze datum loopt u in Wassenaar nog steeds de kans door een verkeerscontrole te rijden. Er is de politie Wassenaar veel aan gelegen het aantal verkeersongelukken in de gemeente terug te dringen.

Deel: ' Verkeerspolitie op bezoek in Wassenaar '
Lees ook