PERSBERICHT

VERKIEZINGSRACE TOPPOSITIE UNESCO VAN START

Elf kandidaten voor functie Directeur-Generaal VN-Organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur

Den Haag, 6 oktober 1999 - De race om de verkiezing van de hoogste positie van de VN-Organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur UNESCO in Parijs is vandaag officieel van start gegaan. De Uitvoerende Raad - het dagelijks bestuur van de Organisatie - maakte bij het begin van zijn 157e zitting in Parijs een lijst bekend met elf kandidaten voor de in november vacant komende functie van Directeur-Generaal.

Op 14 november eindigt de zittingsperiode van de huidige Directeur-Generaal, de Spanjaard Federico Mayor, die de UNESCO sinds1987 leidt. De uit 58 lidstaten bestaande Uitvoerende Raad staat nu voor de taak met een eensluidende kandidaat voor deze VN-topfunctie te komen en deze voor verkiezing voor te dragen bij de 185 UNESCO-lidstaten die van 25 oktober tot 17 november aanstaande bijeenkomen voor de tweejaarlijkse Algemene Conferentie.

De kandidaten zijn: Ghazi Algosaibi, Ambassadeur van Saoedi-Arabië in het Verenigd Koninkrijk; Senake Bandaranayake, Ambassadeur van Sri Lanka in Frankrijk; Ion Caramitru, Minister van Cultuur van Romenië; Lawrence Carrington, voormalig vertegenwoordiger van Trinidad en Tobago in de Uitvoerende Raad; Gareth Evans, voormalig Minister van Buitenlandse Zaken van Australië; Daniel Janicot, de uit Frankrijk afkomstige Assistent Directeur-Generaal van UNESCO voor Algemene Zaken; Rosario Manalo, Vice-Minister van Buitenlandse Zaken van de Philippijnen; Makaminan Makagiansar, vertegenwoordiger van Indonesië in de Uitvoerende Raad; Koichiro Matsuura, de Ambassadeur van Japan in Frankrijk; de Hongaar Pál Pataki, voormalig voorzitter van de Algemene Conferentie; en Ismail Serageldin de uit Egypte afkomstige Vice-President van de World Bank.

Op 13 oktober hoort de Raad de kandidaten ieder apart. Van 18 tot uiterlijk 22 oktober volgen dan de stemmingen. Per dag is er een geheime stemming. In de eerste vier ronden is een absolute meerderheid nodig. Als geen van de kandidaten zo'n meerderheid krijgt volgt over de twee kandidaten met de meeste stemmen een nieuwe stemronde. De kandidaat met de meeste stemmen wordt op 12 november voorgedragen aan de 30e Algemene Conferentie. Mocht uit de geheime stemming van Algemene Conferentie zelf blijken dat deze kandidaat onvoldoende steun krijgt moet de Uitvoerende Raad binnen 48 uur met een andere kandidaat komen.

De UNESCO - een van de .. Gespecialiseerde Organisatie van de Verenigde Naties - heeft een jaarbudget van ongeveer 270 miljoen dollar. De nieuwe Directeur-Generaal wordt de negende DG van de UNESCO sinds haar oprichting in 1946.

Contactpersoon

Rolf Wijnstra
Secretaris/voorlichter
Nationale UNESCO Commissie
Postbus 29777
NL-2502 LT Den Haag
The Netherlands
T. +31 70 4260267
F. +31 70 4260359
E. wijnstra@nuffic.nl

Rolf Wijnstra
Information Officer
Netherlands National Commission for UNESCO
P.O. Box 29777
NL-2502 LT The Hague
The Netherlands
T. +31 70 4260267
F. +31 70 4260359
E. wijnstra@nuffic.nl

Deel: ' Verkiezingsrace toppositie UNESCO van start '
Lees ook