Verkiezingsstrijd om lijsttrekker D66 Amsterdam-Centrum

Lijsttrekkerkandidaat Daan Diederiks op Spreeksteen

AMSTERDAM, 20050610 -- Op maandag 20 juni vindt in café P96 de verkiezing plaats van de lijsttrekker van D66 Amsterdam-centrum. Drie kandidaten hebben zich in de strijd geworpen, wethouder Guido Frankfurther, internetjournalist Daan Diederiks en D66 bestuurslid Joris van Vuure.


Guido Frankfurther hoopt 2 zetels meer te halen dan de huidige 3 tijdens de deelraads- verkiezingen in maart 2006. Volgens Frankfurther moet D66 kleur blijven bekennen als de partij "die kiest voor de bescherming van de unieke monumentale historische binnenstad", verder pleit hij in een brief aan de leden voor mooie en veilige openbare ruimte en goede bereikbaarheid.

Zijn belangrijkste opponent is Daan Diederiks, de voormalig woordvoerder van het Comité tegen nattigheid in de Westerstraat. In zijn brief aan de D66 leden roept hij op te kiezen voor een realistische visie. Hij is een tegenstander van het "monumentalisme" van Frankfurther.

Volgens Daan Diederiks moet "onze binnenstad zich blijven vernieuwen, niet door terug te grijpen naar het verleden, maar door vernieuwing te omarmen en deze op de juiste schaal in het historische in te passen." Hij pleit voor realisme, diversiteit en vernieuwing. Bovendien wil hij buurtplannen ontwikkelen door scenario´s aan de burgers voor te leggen en daarover een open debat aan te gaan.

Afdelingsbestuurslid Joris van Vuure wil zich vooral inzetten om de inspraakprocedures beter te laten verlopen. Zoals het nu gaat werkt het voor geen meter en dat levert verzuurde burgers en plichtmatig voortploeterende bestuurders op", schrijft hij aan de leden. De stad heeft volgens hem lucht en leven nodig en de "angstvallige vertrutting" moet stoppen. Hij wil al die zaken aanpakken "die niet vallen uit te leggen". En als D66er doet hij dat pragmatisch.

Op zondag 12 juni zal in ieder geval Daan Diederiks bij de Spreeksteen om 13.00 uur zijn kandidatuur aankondigen en met de omstanders in debat gaan.
Op maandag 13 juni is er in P96 een bijeenkomst met sociaalgeograaf Eduard Jansen over wereldsteden onder de titel "Urban". De lijsttrekkers zullen er aanwezig zijn om kennis te maken met leden en aanwezigen.

Deel: ' Verkiezingsstrijd om lijsttrekker D66 Amsterdam-centrum '
Lees ook