GroenLinks


-

Verkiezingsuitslag GroenLinks teleurstellend

15 mei 2002

Paul Rosenmöller dankt in zijn toespraak alle kiezers die voor GroenLinks hebben gekozen. Hij zegt dat het de laatste tien dagen in het moeilijkst denkbare klimaat moeilijk was om de winst die er was in de peilingen te verzilveren. Toch is hij er trots op de lijst van GroenLinks te hebben mogen aanvoeren.

Hij feliciteeert de winnaars, het CDA, de LPF, maar ook de SP waarmee GroenLinks een lijstverbinding heeft.
Rosenmöller zegt dat wat D66, PvdA en GroenLinks gemeen hebben is dat zij in het maatschappelijke politieke klimaat van de afgelopen dagen medeverantwoordelijk werden gesteld voor een politieke moord. Hij betreurt dat in grote mate en werpt de beschuldigingen van zich af. `We kunnen en mogen niet wijken voor intimidatie', benadrukt hij. Rosenmöller heeft diep respect voor de keuze van Ad Melkert om politieke consequenties voor de nederlaag van de Pvda te trekken.

Rosenmöller heeft nu zorgen om de zwaai naar rechts die vandaag gemaakt is. `We houden ons hart vast, voor wat oude en nieuwe Nederlanders nu te wachten staat. Het besturen van het land vraagt om keuzes, maar ook om stabiliteit. Een regering met de LPF zou betekenen dat een partij zal regeren die geen rijbewijs heeft maar wel aan het stuur zit. Mijn stellige overtuiging is dat dit nooit een stabiele situatie kan opleveren.'

Toch is volgens Rosenmöller een linkse regering nog steeds niet uitgesloten. `Met de uitslag na 80% van de stemmen is een linkse regering nog steeds mogelijk. Als GroenLinks geen zetels verliest, en `rechtsom' er niet uitkomt, niet weglopen voor progressief bestuur in dit land.'

Tot slot zegt Rosenmoller dat de progressieve partijen met elkaar in debat moeten gaan om met elkaar na te denken over wat het antwoord is op deze uiting van de kiezers en het progressieve nederland zich kan herstellen.

We dachten dat we 13, 14 zetels zouden halen, maar 11 zetels zou geen drama zijn. De kans is levensgroot dat we in de oppositie terecht komen. Dat is fantastisch werk, waar we met een flinke club even mee verder gaan.


-
Meer weten? E-mail info@groenlinks.nl

Deel: ' Verkiezingsuitslag GroenLinks teleurstellend '
Lees ook