cfsp presidency statement: brussels (29-09-1999) -nr. 11279/99 (presse 286)
- cfsp : 97/99

brussel, 29 september 1999
11279/99 (presse 286)
p 97/99

verklaring van het voorzitterschap namens de europese unie

over het koreaanse schiereiland

de europese unie is ingenomen met de recente verklaring van de democratische volksrepubliek korea om de raketlanceringsproeven tijdens de besprekingen tussen de verenigde staten en de dvk,te schorsen. de eu verwacht dat dit gebaar de start is van concrete resultaten op het gebied van non-proliferatie.

dialoog is de beste manier om spanningen te verminderen en de stabiliteit in de regio te vergroten. de recente constructieve besprekingen tussen de verenigde staten en de dvk hebben een positief effect gehad op de normalisering van de betrekkingen tussen beide landen.

de eu herinnert eraan dat een zinvolle dialoog tussen noord- en zuid-korea vitaal is voor een duurzame vrede op het schiereiland. de eu zegt andermaal haar steun toe aan het beleid van contact en overleg, en verzoekt de twee korea's om de rechtstreekse dialoog zonder voorwaarden vooraf te hervatten. de eu is harerzijds bereid de internationale inspanningen ter bevordering van stabiliteit en vrede in de regio te blijven steunen, en een nieuwe gespreksronde met de dvk te hebben.

de met de europese unie geassocieerde landen van midden- en oost-europa, de geassocieerde landen cyprus en malta, en de eva-landen, die lid zijn van de europese economische ruimte, sluiten zich bij de verklaring aan.

Deel: ' Verklaring Europese Unie over het Koreaanse schiereiland '
Lees ook