Verkoop gebruikte importauto's Almere verdubbelt maandelijks


Landelijke toename volgens Bovag 44 procent

ALMERE, 20070820 -- Dat de toename van importauto's dit jaar landelijk 44 procent bedraagt, laat ook het Almerense autobedrijf Autoradam niet onberoerd. Het eerste bedrijf in de regio dat zich professioneel bezighoudt met de import van buitenlandse auto's, zag sinds de start op 1 januari 2007 de omzet iedere maand verdubbelen. Dit geldt tevens voor de afgelopen vakantiemaanden. Het bedrijf verkoopt nu maandelijks 40 tot 60 jonge gebruikte importwagens.

"Ondertussen hebben wij een eigen oplegger aangeschaft waarmee wij wekelijks op Duitsland, Italie Frankrijk en Belgie rijden," aldus directeur Paul vd Boogaard. "We kopen zogenaamde Companycars of Jahreswagen in en hebben ook al een eigen inkoper in de V.S. zitten. Het loopt gewoon storm."

Boogaard heeft achteraf gezien wel een verklaring voor de opkomende populariteit van dergelijke auto's: "Rijden van een hagelnieuwe auto is een dure aangelegenheid. De afschrijving op een nieuwe auto bedraagt gedurende het eerste jaar immers circa 25 procent. Als een klant een auto koopt van 1 a 2 jaar oud en deze na 3 jaar weer inruilt is de afschrijving gemiddeld per jaar slechts 10 procent. Bovendien hebben de meeste auto's tegenwoordig een minimale fabrieksgarantie van 2 tot 3 jaar zodat grote reparaties vaak onder de garantie vallen. De maandelijkse financieringskosten zijn dus aanmerkelijk lager bij een jonge gebruikte auto."

Dit is volgens Boogaard de reden dat de vraag naar jong gebruikte auto's met lage kilometerstanden zo groot is dat er voor veel populaire auto's meer vraag dan aanbod is in ons land. Vandaar dook dat een bedrijf als Autoradam, dat vooral lokaal bekend is van voordelige tankstations en autowasstraten, zich nu gespecialiseerd heeft in de import van met name SUV's, MPV's en stationcars uit Duitsland, Italie, Belgie, Frankrijk en de V.S.

De nieuwe regelgeving speelt daarbij een belangrijke rol. Boogaard: "De fabrieksgarantie van de Europese merken geldt tegenwoordig Europawijd en wordt uitgevoerd door iedere merkendealer, ongeacht of de auto daar wel of niet gekocht is. De Japanse en Koreaanse merken geimporteerd uit de V.S. bieden zelfs een wereldwijde garantie."

Bijkomend voordeel is volgens Boogaard dat een bedrijf als Autoradam vaak jonge gebruikte auto's importeert die hier nog niet gebruikt verkrijgbaar zijn. "Zo'n model is in Nederland net uitgebracht of moet nog uitgebracht worden, terwijl het bijvoorbeeld in Amerika al langer op de markt is, zoals een Dodge Nitro automaat. Die is hier pas leverbaar vanaf april 2008 terwijl Autoradam deze auto's jong gebruikt op voorraad heeft staan".

Het autobedrijf is intussen ook in een gat in de zakelijke leasemarkt gedoken.
Boorgaard: "Een nieuwe werknemer krijgt tegenwoordig een tijdelijk arbeidscontract aangeboden terwijl voor deze nieuwe werknemer wel een leaseauto aangeschaft wordt met een looptijd van 3 of 4 jaar. Als het arbeidscontract niet verlengd wordt, moet de leaseauto voortijdig terug naar de leasemaatschappij, met vaak een zeer hoge afkoopsom van het contract tot gevolg. Autoradam is in dit gat in de markt gesprongen door jonge gebruikte auto's aan te bieden voor de periode van 6 maanden tot 2 jaar, zodat een hoge afkoopsom achterwege kan blijven en de maandelijkse leaseprijs lager uitvalt dan wanneer een hagelnieuwe auto geleasd wordt."

Door samenwerking met een landelijke keten van garagebedrijven is het daarnaast mogelijk om in Almere een auto te kopen of te leasen en de auto te laten onderhouden bij een garage in de woonplaats van de klant op kosten van Autoradam.

Voor informatie: Autoradam, www.autoradam.nl


Deel: ' Verkoop gebruikte importauto's Almere verdubbelt maandelijks '
Lees ook