Verkoop kerstkalkoenen op Marktplaats verhoogt kans op vogelgriep


Dierenorganisaties eisen stop op handel watervogels en pluimvee ten tijde van vogelgriep

Amsterdam, 20171212 -- Comité Dierennoodhulp heeft gisteren samen met Rechten voor al wat leeft en Een DIER Een Vriend een verzoek tot handhaving ingediend bij de NVWA in verband met het adverteren van watervogels, kalkoenen en ander pluimvee op verkoopsites zoals Marktplaats. De dierenorganisaties hebben de NVWA met spoed verzocht om advertentie-sites zoals Marktplaats en andere sites die dieren verkopen te verbieden advertenties over watervogels, kalkoenen en ander pluimvee online te zetten ten tijde dat er vogelgriep in ons land heerst en zolang de landelijke maatregelen van kracht zijn. Ook de directie van Marktplaats heeft een brief ontvangen.

Ook de directie van Marktplaats heeft een brief ontvangen met daarin het dringende verzoek om, ten tijde dat er vogelgriep heerst, geen advertenties te plaatsen van watervogels en pluimvee die te koop zijn. Dit wel oogluikend toe te laten strookt niet met de landelijke maatregelen die de overheid neemt om de vogelgriep tegen te gaan. Nu rond de feestdagen de handel via internet in levende en op het erf geslachte dieren bij hobbyfokkers welig tiert is de kans op verspreiding van de vogelgriep extra aanwezig. Consumenten komen via o.a. Marktplaats door heel het land deze vogels bij hobbyfokkers halen, en komen zo op het erf wat vaak met bloed en uitwerpselen van de dieren besmeurd is. Een zeer onwenselijke situatie in een tijd dat eigenaren van hobbyvogels verplicht zijn hun pluimvee en watervogels af te schermen van wilde watervogels en van bezoekers zodat de vogelgriep door uitwerpselen niet verspreid kan worden. Het grieft de dierenorganisaties zeer dat zowel de NVWA als de overheid tot nu toe hier zo laconiek mee omgaan terwijl zij er haar hand niet voor omdraaien om als preventiemaatregel honderdduizenden kippen, eenden en kalkoenen die niet ziek zijn, maar slechts in een straal van 3 kilometer van een besmet bedrijf leven, op brute wijze te vangen en te doden. De dierenorganisaties hebben hier samen met anderen eerder een petitie tegen gestart, zie  https://petities.nl/petitions/stop-preventief-doden


Hieronder een greep uit wat advertenties op Marktplaats over de verkoop van slachtkalkoenen, ander pluimvee en watervogels:
https://www.marktplaats.nl/z.html?query=kalkoenen+te+koop&categoryId=395&postcode=8256&distance=0
https://www.marktplaats.nl/verkopers/147696.html
https://www.marktplaats.nl/z.html?query=eenden+te+koop&categoryId=395&postcode=8256&distance=0
https://www.marktplaats.nl/z.html?query=ganzen+te+koop&categoryId=395&postcode=8256&distance=0
https://www.marktplaats.nl/z.html?query=kippen+te+koop&categoryId=395&postcode=8256&distance=0


Deel: ' Verkoop kerstkalkoenen op Marktplaats verhoogt kans op vogelgriep '






Lees ook