Koninklijke bibliotheek

Vernieuwde versie van Gabriel online

Op 9 juli jl. is de geheel vernieuwde versie van Gabriel - GAteway and BRIdge to Europe's National Libraries - opgeleverd. Gabriel is het gemeenschappelijke webportaal van de Nationale Bibliotheken in Europa die aangesloten zijn bij de Conference of European National Librarians (CENL). Het gaat hierbij om 41 Nationale Bibliotheken in 39 landen (Italië en Rusland hebben er elk twee).

Naast praktische informatie over de Nationale Bibliotheken (openingstijden, toegang, locatie, geschiedenis etc.) geeft Gabriel informatie over bijvoorbeeld de collecties, de online publiekscatalogi en gespecialiseerde webdiensten van elke bibliotheek. Daarnaast biedt Gabriel ook nog de online tentoonstelling "Treasures from Europe's National Libraries", waar de bezoeker de meest bijzondere en spectaculaire bezittingen van elke bibliotheek kan bewonderen. Tevens biedt de Gabriel een zoekmachine; hiermee kan men alle websites van alle Nationale Bibliotheken met één centrale zoekopdracht doorzoeken. De website is beschikbaar in het Engels, Duits en Frans.

De eerste versie van Gabriel stamt uit 1995. Vanaf het begin was de website populair: in het eerste jaar zijn de pagina's in Gabriel vele honderdduizenden malen opgevraagd. Deze populariteit bleef groeien in de jaren daarna.
De oorspronkelijke versie was na 6 jaar sterk verouderd. Daarom is Gabriel in 2001 en 2002 zowel voor als achter de schermen grondig geherstructureerd. De website heeft een geheel nieuw aanzien gekregen en achter de schermen is bijvoorbeeld een database met gegevens over de bibliotheken aangelegd. Elke Nationale Bibliotheek kan op elk moment haar eigen gegevens bekijken en indien nodig aanpassen. Hierdoor kan de gebruiker er op rekenen dat de informatie op Gabriel altijd up-to-date is.


* Meer informatie : http://www.kb.nl/gabriel/
22 juli 2002

Koninklijke Bibliotheek - Nationale bibliotheek van Nederland

Deel: ' Vernieuwde versie van Gabriel online '
Lees ook