Voedingscentrum
Waarschuwingsetiket op kippenvlees
Voedingscentrum: voedselvergiftiging vaak zélf te voorkomen

Stichting Voedingscentrum Nederland vindt het belangrijk dat de consument wordt gewezen op de gevaren van salmonella en campylobacter op kippenvlees. De consument kan namelijk zélf ook veel doen om voedselvergiftiging te voorkomen. Het waarschuwingsetiket, dat per
1 augustus op kippenvlees zit, geeft praktische bereidingstips om voedselvergiftiging door het eten van kip te voorkomen. Het Voedingscentrum vult deze bereidingsadviezen hierbij aan.

Het Voedingscentrum staat er volledig achter dat deze bereidingsadviezen op het etiket komen te staan, omdat de pluimveebranche er nog steeds niet in geslaagd is om de aanwezigheid van bacteriën op kippenvlees terug te dringen. Het Voedingscentrum is van mening dat de pluimveebranche er de komende 4 tot 5 jaar echt voor moet zorgen dat de aanwezigheid van deze bacteriën op kip wordt teruggedrongen. In Zweden is dit ook gelukt.

Bewaartips
Elk stukje rauw kippenvlees kan besmet zijn. Om de aanwezigheid van bacteriën op kippenvlees zo laag mogelijk te houden, kunt u het beste als laatste kip of producten kopen, zodat de kip goed gekoeld blijft. Op een zomerse dag is het verstandig om de kip in een koeltas of box te vervoeren. Leg verse kip direct na thuiskomst in de koelkast. Houd kip apart van andere vleessoorten en bewaar de kip niet langer dan tot drie dagen na de aankoopdag. Via de verpakking, het keukengereedschap, de snijplank, het aanrecht en uw handen kan de besmetting andere levensmiddelen bereiken. Ook in die andere levensmiddelen kunnen de bacteriën weer uitgroeien waardoor dat levensmiddel tot ziekte kan leiden.
Dit gevaar is met name aan de orde als dat levensmiddel bewaard wordt en voor gebruik niet meer wordt verhit.

Bereidingstips
Als u de kip of producten gaat bereiden is het belangrijk om:
* De verpakking direct weg te gooien;

* Rauwe kip altijd gescheiden te houden van (bereid) vlees of groenten;

* Uw handen goed te wassen als u rauwe kip en/of zijn verpakking heeft aangeraakt;

* De snijplank, het bestek en het servies dat met rauwe kip in aanraking is geweest met warm water en afwasmiddelen af te wassen;
* De kip of producten goed te verhitten (boven de 80°C, ook binnenin), zodat het vlees gaar is. Als het vlees gaar is, is de besmettingskans geheel verdwenen en is het gerecht veilig. De twee bacteriesoorten kunnen namelijk niet tegen hoge temperaturen;

* Grote stukken kip, zoals kippenpoten en bouten, voor de barbecue voor te garen in de magnetron of in een pan met bouillon. Hierdoor voorkomt u dat tijdens het roosteren de buitenkant al gaar is, maar de binnenkant nog niet.

Gemiddelde bereidingstijden kipdelen
Kipschnitzel/burger Ongeveer 5 minuten baktijd per kant Cordon bleu Ongeveer 6 minuten baktijd per kant Kipfilet Ongeveer 7 minuten baktijd per kant
Kippenvleugels Ongeveer 10 minuten baktijd per kant Kippenlevers Na 1 minuut koken, 10 minuten bakken Drumsticks Ongeveer 25 minuten bakken/braden/ stoven Karbonade Ongeveer 30 minuten bakken/braden/stoven Rollade Ongeveer 35 minuten per 500 gram bakken/stoven Kippenpoot Ongeveer 45 minuten bakken/braden/stoven Kippenbout Ongeveer 50 minuten bakken/braden/stoven Hele kip Ongeveer 60 minuten braden/grillen/stoven

Onderzoek
Uit onderzoek van de Keuringsdienst van Waren in maart 2001 naar de veiligheid van kip, blijkt dat bijna de helft van alle kipproducten besmet is met Salmonella en/of Campylobacter. Dat is een stijging van 8% ten opzichte van eerder onderzoek. Salmonella en Campylobacter zijn belangrijke veroorzakers van voedselinfecties bij mensen. De besmetting van kip met deze twee bacteriën komt al tientallen jaren op grote schaal voor. De besmetting van kip is één van de grootste voedselveiligheidsproblemen. Kip is erger besmet dan andere vleessoorten of productgroepen. Het is een belangrijke route van ziekteverwekkende bacteriën naar de keuken. Deze besmetting houdt een veiligheidsrisico in, maar gelukkig is het gevaar af te wenden met goede hygiëne.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Eva den Tek, telefoon 070 306 88 59.


Deel: ' Verpakking kippenvlees voortaan met waarschuwingssticker '




Lees ook