* Verpakkingsmateriaal van EPS hergebruikt als thermisch isolatiemateriaal

---

Gemert, 18 september 2001

Verpakkingsmateriaal van EPS hergebruikt als thermisch isolatiemateriaal

De verpakking van computers, wasmachines en magnetrons komt in haar tweede leven terug als hoogwaardig isolatieproduct voor de bouw. Unidek en Stichting Knapzak hebben samen een systeem ontwikkeld om verpakkingsmateriaal van EPS (geëxpandeerd polystyreen ofwel piepschuim) in te zamelen en her te gebruiken.

Unidek in Gemert, één van 's werelds grootste producenten van EPS, en Stichting Knapzak konden bij de ontwikkeling van het inzamelsysteem voor verpakkingsmateriaal van EPS gebruikmaken van de ervaring die laatstgenoemde heeft met de inzameling van verpakkingsfolies. De inzameling van EPS is vooral gericht op grote stromen. Die worden in Nederland opgehaald voor een vaste prijs (n 68,00 ofwel f 150,00). De maximale hoeveelheid per vrachtwagen bedraagt 110 m³. Winkels en bedrijven kunnen het EPS waarvan ze zich willen ontdoen, verzamelen in Knapzakken (eventueel in combinatie met Knapzakhouders) van 1.000 en 2.500 liter.

Het inzamel- en recyclingsysteem van Unidek is volledig gecertificeerd conform NEN-EN-ISO 9001 (kwaliteit), de NPR 5001 (arbo) en NEN-EN-ISO 14001 (milieu). Met betrekking tot het ophalen van EPS werkt Unidek met kwaliteitscontracten. Overigens is het ook mogelijk om (schone) EPS aan te leveren bij de bedrijfspoort in Gemert. Daaraan zijn geen kosten verbonden, maar het dient wel van tevoren te worden gemeld.

Het inzamelsysteem voor verpakkingsmateriaal van EPS werd eerder dit jaar geïntroduceerd. Inmiddels heeft een groot aantal partijen er enthousiast op gereageerd en zijn reeds vele kwaliteitscontracten afgesloten.

Deel: ' Verpakkingsmateriaal EPS hergebruikt als isolatiemateriaal '
Lees ook