Provincie Zuid-Holland


23-08-1999

SPECTACULAIRE VERPLAATSING MOLEN VAN RIJNSBURG NAAR VOORHOUT


Voor de Rijnsburgse poldermolen "De Hoop Doet Leven" begint dinsdag 24 augustus om ca 9.00 uur een nieuwe toekomst als een enorme hijskraan van 650 ton hem van zijn voetstuk licht en op een ponton plaatst om naar de overzijde van het Oegstgeesterkanaal gevaren te worden. Vandaar zal de molen via een trailer met 46 wielen voorzichtig naar de nieuwe locatie in de Elsgeesterpolder in Voorhout gereden worden. Volgens planning zal de molen daar woensdagmorgen 25 augustus om 7.30 uur op zijn plaats gezet worden.

De verplaatsing is de uitkomst van een convenant tussen de huidige eigenaar, de Veiling Flora, de gemeente Oegstgeest en de provincie Zuid-Holland. Aan de goedkeuring voor de uitbreidingsplannen van de veiling is de molenverplaatsing als voorwaarde verbonden. De uitbreiding van de veiling maakt een goede windvang en veilig functioneren van de molen onmogelijk. Daarom worden de verplaatsingskosten ook grotendeels door de veiling gedragen.

Op het moment dat de kraan de molen van zijn voetstuk tilt, gaat de molen over in eigendom over naar de Rijnlandse Molenstichting, die in dit deel van de provincie al meer dan 40 molens beheert.

Op de nieuwe locatie kan de molen weer optimaal als poldermolen functioneren.

Deel: ' Verplaatsing molen van Rijnsburg naar Voorhout '
Lees ook