Ingezonden persbericht

Persbericht

Bijzondere kinderactiviteit

Verrassende landing Fokker-vliegtuig in de Aviodome

Deze zomer staan de kinderactiviteiten in de Aviodome geheel in het teken van het eerste Nederlandse verkeersvliegtuig, de Fokker F.2. Sinds kort is dit vliegtuig in de Aviodome tentoongesteld bij een decor van Schiphol, zoals het er in de jaren twintig uitzag. Van 7 juli tot en met 31 augustus gaat de Aviodome even terug in de tijd en staan de jeugdige bezoekers opeens oog in oog met de piloot Bernard de Waal, die in 1920 op dit historische toestel van Anthony Fokker gevlogen heeft.

Blind aan één oog
De piloot Bernard de Waal neemt alle kinderen tot twaalf jaar op theatrale wijze mee terug in de tijd dat de luchtvaart nog een heel avontuurlijk karakter had. Men vloog destijds in een 'gevleugelde' koets, waarbij de piloot buiten op de bok zat.
De F.2 was in die periode het eerste echte passagiersvliegtuig met een gesloten cabine. Dit betekende veel comfort voor de passagiers, die nu niet meer in de open lucht vervoerd werden. De piloot vloog nog wél in een open cockpit. In die tijd ging het er in de luchtvaart heel anders aan toe dan nu, als je maar lang genoeg een vliegtuig had bestuurd, kon je piloot bij de KLM worden. Zo gebeurde het dat er zelfs een piloot het luchtruim koos met maar één oog!

Een eigen Fokker F.2
Tijdens de vlucht naar de Aviodome zijn er delen van Bernards routekaart verloren gegaan. In 1920 hadden vliegtuigen nog weinig navigatiemiddelen, waardoor de routekaarten met daarop de essentiële onderdelen van het landschap zoals spoorlijnen en rivieren erg belangrijk waren. Jonge avonturiers kunnen de piloot door middel van leuke quizvragen helpen zijn routekaart weer compleet te maken. Hierbij mogen ze zelf een eigen prachtige Fokker F.2 bouwen.

Aan de Fokker F.2 kinderactiviteiten in de Aviodome kan vanaf 7 juli tot en met 31 augustus elke woensdag en zondag deelgenomen worden om 12.00 uur en om 13.00 uur. De Aviodome is alle zomerdagen geopend van 10.00 tot 17.00 uur en bevindt zich aan de Westelijke Randweg 201, 1118 CT Schiphol-Centrum. Voor meer informatie over de Aviodome kunt u bellen met tel. 020-4068000 of de website bezoeken: www.aviodome.nl Bezoekers kunnen eenvoudig en goedkoop parkeren op de parkeerplaats P15 achter de Aviodome. Het museum ligt op 12 wandelminuten afstand van het NS-station Schiphol.

Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome-Schiphol, tel. voor de pers: 020-4067245 P.F.A. van de Noort, Jodie Staphorst en Dennus Ligter, 2 juli 2002.

Deel: ' Verrassende landing Fokker-vliegtuig in de Aviodome '
Lees ook