Partij van de Arbeid

Attractieparken houden veiligheid voortdurend in de gaten

Een delegatie van de Partij van de Arbeid bezocht maandag 27 augustus de gemeenten Heusden en Loon op Zand, waar veel toeristische en recreatieve attracties te vinden zijn. De PvdA-kamerleden Dick de Cloe, Rob van Gijzel, Usman Santi en woordvoerder toerisme Gerrit Schoenmakers, het provinciale Statenlid Mieke Nijssen en een aantal gemeenteraadsleden wilden vooral geïnformeerd worden over de aandacht die aan het aspect veiligheid wordt besteed.

In Heusden maakt burgemeester en partijgenoot Henk Willems duidelijk welke maatregelen de overheid kan - en moet - treffen om de vestingstad als toeristische attractie bereikbaar, aantrekkelijk en toegankelijk te houden. Parkeerplaatsen bij de ingangen van de vesting dienen daartoe, maar ook de openstelling van de winkels op zondag.

In Het Land van Ooit, attractiepark voor kinderen tot 12 jaar, komen jaarlijks ongeveer 350.000 kinderen met ouders. Van de jaaromzet wordt 7 procent aan veiligheid besteed.

Heel anders gaat het toe op het erf en op de deel van de familie Van Rooij in het gehucht Giersbergen. De van Rooijs beoefenen het vak van duinboer, dat zich kenmerkt door gezonde voedingsmiddelen en een rustig bestaan. Minder gewenst zijn de motorcrossers die de immens uitgestrekte Drunense Duinen als speelterrein kiezen. Het kost de politie veel moeite om de overtreders te pakken te krijgen, door gebrek aan menskracht en materieel.

In De Efteling komen ongeveer 3 miljoen bezoekers per jaar. Hier gaat 8 procent van de omzet naar veiligheid. Men leeft de wettelijke regels na, maar voor de oude speeltoestellen is de certificering een hele opgaaf. Daarnaast houdt men eigen inspecties en tijdens de dagelijkse exploitatie werken medewerkers met een checklist. Sommige onderdelen worden elk uur gecontroleerd. Het bezoek aan de eigen Brandweer en Hulpverleningsdienst van De Efteling maakt veel indruk op de delegatie.

Op het uitstapperron van de Python krijgt de delegatie (onder andere bestaande uit Rob van Gijzel, Usman Santi en Dick de Cloe) uitleg over de veiligheidsmaatregelen.

Tekst en fotografie: Ludoviek Jansen

Deel: ' Verslag bezoek PvdA aan attractieparken '
Lees ook