Treinstoring

Een trein- en een seinstoring zorgden op de tweede dag in de vroege ochtenduren voor de nodige consternatie. Op het traject Den Bosch-Nijmegen zorgde een defecte trein tussen half zeven en zeven uur 's morgens voor vertraging. Daar kwam bovendien nog een seinstoring bovenop. Uiteindelijk arriveerden twee treinen vol wandelaars met vertraging in Nijmegen. Gezien de oorspronkelijke aankomsttijd van de treinen ging het om wandelaars die dagelijks 30 kilometer afleggen. In de eerste trein zaten zo'n zestig wandelaars. Het aantal wandlaars in de tweede trein is niet bekend. Uiteraard was het de KNBLO er alles aan gelegen om de wandelaars, die zich al zorgen maakten, ter wille te zijn en dus werden de startbureaus langer opengehouden. Uiteindelijk konden alle wandelaars startten. Bovendien bleven de controleposten langer staan en mochten de betrokken wandelaars een half uur later finishen.

Het was een enerverend begin van de dag die door marsleider Bos verder werd omschreven als een dag met een gouden randje. Het was ook ideaal wandelweer op de zogenoemde Dag van Wijchen. Een dag die de 35.952 wandelaars die 's morgens van start waren gegaan, na 37 jaar weer door Alverna leidde. Daar hadden de bewoners veel werk gemaakt van het weerzien met het legioen. Marsleider Bos: 'Het was er meer dan geslaagd. Het publiek was uitbundig.' Hij prees ook de festiviteiten die in Beuningen waren georganiseerd. 'Het was daar nog feestelijker dan vorig jaar. Het lijkt vaak ook wel een competitie tussen de diverse doorgangsplaatsen: waar is 't het gezelligst. En dat maakt het natuurlijk voor de wandelaars alleen maar leuker.'

Zoals ook in de Nijmeegse In de Betouwstraat. Traditioneel een van de gezelligste straten in de stad. Vorig jaar echter was het er echter zo gezellig dat er geen doorkomen meer aan was. De marsleiding dreigde toen de straat in het vervolg te mijden als dat niet zou veranderen. 'Dit jaar was alles echter weer van ouds. Er was bij het opstellen van terrassen en podia dit jaar goed rekening gehouden met het legioen. De rode kaart die we vorig jaar hebben uitgedeeld, trekken we terug', aldus een meer dan tevreden marsleider.

Het legioen deed het niet slecht gisteren. Het aantal uitvallers, 1194, was bijvoorbeeld minder dan de 1301 van vorig jaar. Dat de tweede dag relatief goed is verlopen, blijkt ook uit het aantal behandelingen. Dat is minder dan vorig jaar. Vandaag moesten de Rode Kruis-medewerkers 850 blaren behandelen. Bovendien zijn de typen blaren minder ernstig en ook schoner, dus geen onstekeningen, dan in andere jaren.

Nog wat cijfers:

Type behandeling Aantal
IJsbehandelingen 133
Arts-behandeling 245
Massages 176

Alle aantallen bij elkaar opgeteld ging het vandaag om 1404 geregistreerde behandelingen.

En dan de dag van morgen, de Dag van Groesbeek. De weersverwachting ziet er slecht uit. Het belooft een herfst-achtige dag te worden, met maximale temperaturen van 16 graden C. En zware buien, met regen. Chris Bos: 'Wat ons zorgen baart zijn de kansen op onweer. We hopen dat de wandelaars de informatie die ze van ons hebben gekregen over hoe te handelen tijdens onweer goed zullen lezen.' Die informatie staat in het boekje 'Informatie voor wandelaars' dat alle wandelaars hebben gekregen.

1. Schuilen in de berm (greppels, lage gedeelten).

2. Niet onder bomen, lantaarnpalen en dergelijke gaan staan.

3. Op de hurken gaan zitten.

4. Een schuilplaats zoeken in woningen en boerderijen.

5. Reserve sokken meenemen.

'Als de wandelaars zich daaraan houden, kan er weinig gebeuren', aldus de marsleider.

Op naar Groesbeek, naar de Zevenheuvelen ....

Informatie geactualiseerd tot 22 Juli 1999, 16.00 uur.

Deel: ' Verslag dag 2 Nijmeegse Vierdaagse '
Lees ook