Wind

.... en daar waaide op een gegeven moment de bladmuziek van de standaarden. Maar misschien zorgde die harde wind er wel voor dat het niet ging regenen in het grensdorpje. En op de beruchte Zevenheuvelenweg. Het weer was in ieder geval beter dan verwacht werd gisteren. Het is gebleven bij een enkele bui. 'En dat is maar goed ook, anders was het leed niet te overzien geweest', aldus een tevreden marsleider Chris Bos

Indrukwekkend was het eresaluut van de militaire delegaties op de Canadese begraafplaats te Groesbeek. Als eerste brachten rond elf uur de Zwitsers een eresaluut aan de gesneuvelden militairen uit de Tweede Wereldoorlog. Meer dan 2100 oorlogsslachtoffers, merendeels Canadezen maar ook Engelsen, Zuid-Afrikanen en Australiërs liggen hier begraven. Onder passende muzikale begeleiding van het 'Musikgeselschafft Emmen, Zwitserland' werd een krans gelegd en was er gelegenheid tot bezinning. De militairen deden dit tussen de graven, staand of geknield. Later volgden onder andere de Canadezen, Scandinavische landen en Amerikanen.

Evenals voorgaande jaren werden de wandelaars in de gemeente Groesbeek feestelijk binnengehaald. In het gezellige centrum werden ze begroet door burgemeester G.E.W. Prick. En dan die Zevenheuvelenweg. Die is zwaar voor velen. Maar de duizenden en duizenden toeschouwers, die vaak al vanaf half acht hun stoeltje hadden neergezet, moedigden soms aan alsof het een Tour-etappe betrof.

Zo trok de stoet de bergen in om in Berg in Dal onthaald te worden door een feestende massa, die er voor zorgde dat de laatste vijf kilometers probleemloos verliepen.

De derde dag startte met 34.758 wandelaars. Uiteindelijk vielen er 811 uit. En dat stemt tot grote tevredenheid. De stoeltjes aan de St. Annastraat staan inmiddels al klaar. Het feest kan beginnen. En wie weet wat hem of haar te wachten staat, haakt niet meer af ....

Informatie geactualiseerd tot 23 Juli 1999, 11.00 uur.

Zoekwoorden:

Deel: ' Verslag dag 3 Nijmeegse Vierdaagse '
Lees ook