AFC Ajax

De Graafschap - Ajax
KPN-Telecompetitie,
18e speelronde De Vijverberg, Doetinchem
Zondag 19 december 1999
Opstellingen
Olyslager, Nok, Vreman, Tchangai, Fränkel, Silooy, Meerdink, Lindenbergh (71' Turpijn), Viscaal (82' Vissainen), Tumba, Emam. Grim, Kanu, Verlaat (72' Hose), Winter, Chivu, Nieuwenburg, Knopper, O'Brien, Machlas, Gronkjær Laudrup (64' Wamberto). Scoreverloop
1-0 Tumba 12' 1-1 Machlas 80'
Realtime wedstrijdverslag *
Eerste helft
1' Wouters wijzigt zijn opstelling ten opzichte van het vorige duel tegen PSV op twee plaatsen. O'Brien start in de plaats van Reuser. Kanu vervangt de geschorste Van Halst. Winter is de vrije man voor zijn verdediging. Na het verlies tegen PSV zijn er bij Ajax veel gesprekken geweest. Wouters: 'Hard trainen heeft op zo'n korte termijn weinig zin.'
2' Het sneeuwt hard op de Vijverberg, de witte bal wordt snel verwisseld voor een oranje bal.
5' Eerste kans op een doelpunt voor Ajax. Tchangai tikt een voorzet van Gronkjaer bijna in eigen doel. Ajax speelt in hoog tempo, De Graafschap op de counter.
6' Tweede goede actie Ajax, voorbereidend werk Laudrup. Knopper schiet net naast. Combinaties moeilijk door weersomstandigheden, veld glad. 12' 1-0. Tumba scoort voor de Graafschap. Meerdink geeft voor van rechts en bereikt Tumba die achter de rug van Kanu opduikt. Grim is kansloos op het intikkertje.
15' De Graafschap blijft aandringen. Er ligt veel ruimte achter de verdediging van Ajax. Eman schiet over. Ajax aanhang zingt: 'Wij willen Ajax zien' Het is gestopt met sneeuwen.
18' Ajax stapt over op 3-4-3 opstelling. Winter schuift op de as door naar het middenveld. Overtreding Frankel op Laudrup, Van Dijk houdt kaart op zak. Na vrije trap schiet O'Brien op doel, Olyslager redt eenvoudig.
20' Ajax zet aan. Voorzet Nieuwenburg vlak voor het doel wordt niet door ploeggenoten opgepikt.
22' De Graafschap blijft gevaarlijk op de counter. Ajax geeft twee hoekschoppen weg. Wouters coacht langs de zijlijn. 24' Fase voor Ajax. Chivu komt, voor de derde keer, door op links, voorzet niet opgepikt. Daarna wordt schot Laudrup gestuit. Machlas werkt hard, maar wordt niet bereikt.
30' Weinig ruimte voor Ajax op het middenveld, De Graafschap houdt veel mensen achter de bal. Door balverlies komen de Doetinchemmers enkele keren dicht in de buurt van het doel van Grim. Ajax maakt gebruik van buitenspelval.
34' Ajax strijdt, toont inzet en is het meest in balbezit. Toch is er vaak balverlies door slordigheidjes in passing en combinaties. Ook het slechte veld is niet in het voordeel van de Amsterdammers. De Graafschap speelt gegroepeerd.
35' De graafschap krijgt een grote kans op de 2-0. Viscaal schiet vlak voor het doel van Grim over. De haarscherpe voorzet was van Emam. 36' Dan komt de eerste kans van Machlas. Doelman Olyslager tikt het schot van de Griek met de vuisten naast. Opstootje Gronkjaer en Olyslager, bij corner krijgt de Deen tik in gezicht. Graafschap publiek joelt Gronkjaer uit. Ajax-aanhang betuigt steun. 39' Ajax zit moeilijk in de wedstrijd, maar blijft aandringen. Winter kopt naast, na hoekschop. Chivu krijgt tik op enkel, maar speelt door. 41' Slap schotje Emam is gevaarlijker dan gedacht. Grim komt in problemen doordat hij op het gladde veld wegglijdt. Bal rolt onder hem door.
44' Vlak voor rust krijgt Ajax nog een grote kans. Winter kopt over, na hoekschop Laudrup.
45' Chivu onderuit na kamikaze-actie Viscaal. De spits schoffelt met beide benen de Roemeen onderuit; geel voor Viscaal. Tweede helft
46' Bij beide ploegen geen wissels. Ajax-voorzitter Van Praag en directeur spelersbeleid Danny Blind volgen wedstrijd vanaf tribune. Grim in de problemen na terugspeelbal Kanu. Keeper glijdt uit op gladde veld.
51' Eerste kans De Graafschap na rust. Grim redt op schot Tumba. De spits was ontsnapt aan Kanu, die een door onderuit ging in een poging hem te stoppen.
54' Weer een kans voor de Graafschap. Viscaal ontsnapt vanaf het middenveld en schiet over. Spel beide ploegen kenmerkt zich door balverlies.
55' Counter Ajax: schot Nieuwenburg geblokt. Hose loopt warm. 57' Dreiging van Ajax. Ajax scoort niet in flipperkast voor het doel van de Graafschap. Drie maal ging de bal richting het doel. Chivu weer onderuit, na trap van Emam op borst.
60' Ajax komt goed weg na buitenspeldoelpunt van Emam. Het is op het randje. Wamberto loopt zich warm.
64' Aanval Ajax: schot Winter op vuisten Olyslager, na goed voorbereidend werk van Verlaat en Knopper. Wamberto komt in het veld voor Laudrup.
71' Verlaat even geblesseerd, na gevaarlijk inkomen van Viscaal. Oud-Ajacied Turpijn komt in het veld.
72' Aanval Ajax: schot Winter op vuisten Kansje Ajax. Gronkjaer lepelt over. Wouters zet een extra aanvaller in, Hose komt in het veld voor Verlaat.
77' Hectische fase, met kansen over en weer. Ajax blijft in de wedstrijd na counters De Graafschap. Viscaal schoot over, Turpijn in de handen van Grim. Aan de andere kant redt Olyslager op een van roichting veranderd schot van O' Brien. Knopper schiet twee maal naast.
80' GOOOOOOOOOAAAAAAAAAAL!!!!!!!!!! Machlas maakt een hele belangrijke! De Griek werd buiten de zestien even alleen gelaten. Met een machtig schot schiet hij de gelijkmaker van een afstand van 20 meter kruislings in de rechterbovenhoek.
82' Ajax komt los! Bijna maakt Machlas 1-2. De Griek tikt de bal net naast, nadat O'Brien vrij doorkwam in de zestien. Een minuut is het weer bijna raak. Ditmaal nam Machlas de bal mee op zijn borst en schiet tegen Olyslager. In de rebound haalt Vreman de bal van de doellijn.
90' Drie minuten extra speeltijd waren niet genoeg de zege binnen te slepen. Er was voor Ajax geen doorkomen aan in het overvolle zestienmeter gebied van De Graafschap. Ajax maakte gezien het spel het laatste half uur nog aanspraak op een doelpunt, maar over de gehele wedstrijd gezien is het gelijkspel niet verrassend. Ook de thuisploeg bleef niet zonder kansen.
Abitrage
H.van Dijk
Toeschouwers
11.000
Bijzonderheden
Dit is de laatste wedstrijd van Ajax dit millennium. Jan van Halst is voor één duel geschorst. Kanu keerde daarom terug in de basis.
*) Deze pagina wordt automatisch om de zestig seconden ververst. Krijgt u steeds de zelfde informatie te zien, klik dan op de refresh/reload button van uw browser. Houd daarbij de shift-toets op uw toetsenbord ingedrukt.Deel: ' Verslag De Graafschap - Ajax '
Lees ook