Gemeente Delfzijl


INFORMATIE

16-08-1999

Europese stedenbond jumelage 1999 te Aubenas (Frankrijk)

Engels wordt tweede taal

Van 05-08-1999 tot 09-08-1999 vond de jumelage 1999 plaats in Aubenas (Ardèche) in Frankrijk. Tijdens de jumelage - wat verbroedering betekent - waren delegaties aanwezig uit Schwarzenbek (Duitsland), Zelzate (België), Sierre (Zwitserland), Cesenatico (Italië), Aubenas (Frankrijk) en Delfzijl. Deze delegaties besloten in Aubenas om het Engels als tweede taal te bevorderen. Bij volgende bijeenkomsten en onderlinge correspondentie (onder andere via het Internet) wordt het engels gebruikt.

De delegaties stelden in Aubenas aan de politiek-bestuurlijke vertegenwoordigers voor om meer geld uit te trekken voor uitwisselingsprogramma's voor de jeugd. Deze uitwisselingsprogramma's moeten internationale werk-leer-projecten tussen de aangesloten steden stimuleren. Ook is er voorgesteld om een jeugdpaspoort in te voeren. Met dit jeugdpaspoort moet het in de toekomst goedkoper worden voor jongeren om naar de aangesloten steden te reizen en daar te verblijven.

De Europese Stedenbond heeft als doel om actuele zaken binnen Europa te bespreken. Het invoeren van één taal voor het Europese Parlement is op dit moment een actueel onderwerp. De Europese Stedenbond loopt met het invoeren van de Engelse taal voor bijeenkomsten en correspondentie voorop in Europa.

De delegatie uit Delfzijl bestond uit 26 volwassenen en 10 jongeren (tussen 16 en 24 jaar). De leden van deze delegatie zijn actief in de politiek, het bedrijfsleven en het verenigingsleven in Delfzijl. De 26 volwassenen werden in Aubenas ondergebracht bij gastgezinnen. De gastvrijheid van de gastgezinnen was hartverwarmend. De jongeren hebben in een internaat in Aubenas overnacht.

Op 07-08-1999 organiseerde Aubenas een Europese markt. Alle plaatsen van de Europese Stedenbond presenteerden zich op de wekelijkse markt aan de bevolking van Aubenas. De presentatie van Delfzijl werd verzorg door de jeugd delegatie. De plaatselijke bevolking reageerde positief op de Delfzijlster producten. Het gelegenheidskoor van de Delfzijlster delegatie zong voor de andere delegaties, gastgezinnen en de plaatselijke bevolking het Groninger volkslied, "De Hoaven van Delfsiel", "Aan de Eems en Dollard" en "In het kleine café aan de haven". Wethouder Jan Huisman begeleide het koor op de vleugel.

Gedurende de jumelage hebben in het kasteel van Aubenas vijf kunstenaars uit de gemeente geëxposeerd Zij hebben contacten gelegd om in de toekomst hier meer vorm aan te geven en onderling met de plaatsen exposities te organiseren.

De volgende jumelage vindt in 2001 plaats in Cesenatico. De Europese Stedenbond Delfzijl werkt in de tussentijd de besluiten en voorstellen uit. De jeugd van de Europese Stedenbond Delfzijl zal in de tijd naar Cesenatico meer contact onderhouden met de andere jeugddelegaties. Deze contacten zullen vooral via internet worden onderhouden. Daarnaast zullen de jongeren elkaar uitnodigen voor plaatselijke evenementen, de jongeren van Delfzijl zijn al uitgenodigd voor evenementen in Sierre en Cesenatico.

__

Nadere inlichtingen over dit bericht verstrekt de heer J.Scheltens, telefoon 0596-639307
of met Eduard Mulder,telefoon 0598-666285 (jeugd afgevaardigde Europese Stedenbond Delfzijl).

Deel: ' Verslag Europese stedenbond jumelage 1999 te Aubenas '
Lees ook