Koninklijke Nederlandse Schaakbond


Glorney & Faber Cup (22 tot 26 juli)

In Swansea (Wales) is op maandag 22 juli de Glorney & Faber Cup van start gegaan.

Het jongensteam heeft in de eerste ronde met 4- gewonnen van Ierland Het meisjesteam wees Schotland met 3-0 terug.

De verslagen zijn van begeleider Ted Barendse.

Hello Holland, (ronde 1)

In Wales regent het altijd, behalve als wij er zijn! Het Glorney- en Fabercupteam zitten in de studentenflat van de Universiteit van Swansea, recht tegenover de zee. De Atlantische oceaan of de Ierse zee, we weten het niet precies. Het eten is prima, zo kunnen onze internationaal ervaren jongens en meiden beamen. We kunnen zelfs kiezen uit hoofdgerechten die bijna allemaal erg lekker zijn. En sporten gaat ook lekker. Met de Belgen hebben we gisteravond lekker gevoetbald op een kunstgrasveld, terwijl Rieke en Robin hebben getafeltennist. Maar verder wordt er veel geschaakt!

De eerste ronde liep voortreffelijk! Iedereen won, behalve Joost die remise maakte met een stuk minder. De coaches Ted en Piet moesten daarom een 400 meter hardlopen op de altetiekbaan. Piet won en baalt ervan dat de tijd niet werd opgenomen. Er werd ook goed gespeeld, net als vanochtend, maar nu was de tegenstand beter. Laura kwam na de opening helemaal verloren te staan. Ze ging dat flink verdedigen en wist uiteindelijk zelfs nog te winnen. Zus Marlies was daar zo blij mee dat ze zelf een stuk weggaf! Gelukkig kreeg ze dat later weer terug en kon ze het eindspel winnen. Op mentaliteit goed gescoord. Rieke won een pionnetje en het einspel, zodat de dames nu tegen Tsjechie om de eerste plaats in de poule spelen. Bovendien telt de wedstrijd meteen mee voor de finalepoule.

Bij de jongens scoorde Robert de openingstreffer. Net als met het voetballen blijft hij goed in vorm en in het benutten van de kansen. Joost heeft zijn draai nog niet gevonden. In een wisselende partij ging hij in het eindspel in de fout. Robin speelde goed, maar kon net de beslissende tik niet uitdelen, dus remise. Kevin's plan werd sterk gecounterd en dat kostte een pion. Ondanks stevige tegenstand moest hij uiteindelijk opgeven. Koen doet het prima en won een pion op het topbord. Het toreneindspel was gewonnen, maar met niet zo veel tijd meer over werd hij even verrast en berustte in remise. Op dit moment spelen de jongens tegen koploper Engeland B, dat Frankrijk vervangt. Die wedstrijd telt waarschijnlijk mee voor de finale. Het blijft echter oppassen op Schotland dat 2 punten achterstaat, maar tegen de onderaanstaandse Ieren mag.

Verder valt nog te melden dat Laura en Robin het erg goed kunnen vinden evenals Rieke en Kevin. Die laatste zijn volgens ons getrouwd, maar of dit waar is is niet zeker. Wel zeker is dat Rieke de Colonisten van Cartan sterk speelt en ik dit stukje nu snel moet afsluiten.

To be continued!

Deel: ' Verslag Glorney & Faber Cup schaaktoernooi '
Lees ook