Skatebond Nederland

NK skeeleren Hoogezand (1 juni 2002); vervolg overige categorieën

B-rijders, 50 minuten en 3 ronden

De verrassende kampioen bij de B-rijders werd Ted Ooijevaar uit Nibbixwoud. Ooijevaar klopte op de streep in 'spagaatsprint' de grootste favoriet, Geert Plender uit Kamperveen. Jarno van Wingerden uit Zwijndrecht sprintte naar brons. Het was voor Ted Ooijevaar de eerste overwinning in de B-categorie, waarin hij voor het tweede jaar rijdt. "En meteen op het beste moment," glunderde de 19-jarige Noord-Hollander, die voor het NK al wel veelbelovende resultaten boekte. Hij was de enige op het erepodium die blij keek. Vice-kampioen Plender zag na een attente wedstrijd en veel arbeid de titel alsnog door zijn vingers glippen. "Nee, ik stopte niet te vroeg met sprinten. Ooijevaar kwam gewoon langszij op het laatste moment." Ook Jarno van Wingerden had zich meer voorgesteld van zijn kampioenschap. "Ik was hier voor de eerste plek naar toe gekomen." Geert Plender heeft dit seizoen tot nu toe de meeste B-wedstrijden gewonnen. Hij ging met regelmaat in de aanval. Dat kon ook worden gezegd van Jenita Hulzebosch-Smit (7e), die met ontheffing al jaren bij de mannen-B-rijders skeelert vanwege de hardere competitie, evenals zus Gretha die nog herstellende is van haar kniebandoperatie. Hulzebosch was diverse malen in ontsnappingen te zien of reed daar naar toe. Met nog zeventien minuten te gaan vertrok ze alleen, op de voet gevolgd door Hermen van der Wal uit Urk (8e). Hun poging mislukte, evenals die van een latere kopgroep waarvan Hulzebosch ook weer deel uitmaakte, samen met Geert Plender en Paul Bos uit Wartena. De schermutselingen waren al vroeg geopend door Eric van der Heiden uit Den Helder, die verscheidene ronden in zijn eentje voor de groep uit reed. Toen hij was teruggepakt ontstond een nieuwe kopgroep met wederom Jenita Hulzebosch, Hermen van der Wal en onder meer ook Bob de Vries uit Haule. Verder was Andries Minderhoud uit het Zeeuwse Grijpskerke veelvuldig voorin te zien. Steeds kwamen de achtervolgers terug. Na een laatste poging van Gerben van Hest uit Alphen ging het peloton in gesloten formatie de finaleronde in.

C-rijders, 40 minuten en 3 ronden

De nieuwe kampioen bij de C-rijders heet Egbert Schra uit Rouveen. Hij wist zich in de eindspurt Peter ter Stege uit Ede (zilver) en Niels Hendriks uit Woerden (brons) van het lijf te houden. Ter Stege heeft dit seizoen al vaker getriomfeerd. Derdejaars-wedstrijdrijder Hendriks proefde zijn eerste overwinning drie weken geleden in Oldebroek; onlangs voegde hij daar een vijfde plek aan toe. "Ik ben dik tevreden met deze bronzen plak," aldus de Woerdenaar. Ook de C-rijders gingen zonder ontsnappingen van betekenis in gesloten formatie op de eindstreep af.

Veteranen, 45 minuten en 3 ronden

René van der Meulen uit Kampen won de strijd bij de 40-plussers. De voormalig A-rijder verwees twee 'thuisrijders' met een rijke staat van dienst naar de troostprijzen: Albert Bakker uit het nabijgelegen Scharmer (zilver) en Egbert Post uit Groningen (brons). Samen met Piet Lagerweij uit Otterlo (4e) en Henk Lankhof uit Aalten (5e), ook twee kanshebbers, hadden zij een lichte voorsprong genomen op het peloton. Daarvan moest Tonnie van Tongeren uit Oldebroek genoegen nemen met de status 'the best of the rest'.

Junioren (15-17 jaar)

Bij de junioren jongens (30 minuten en 2 ronden) zette winnaar Stephan Wielinga uit Wolvega diverse andere favorieten te kijk. Roy Boeve uit Kampen pakte het zilver, Michel Mulder uit Zwolle het brons. De wedstrijd van de junioren meisjes (25 minuten en 1 ronde) werd met een 'close' eindsprint beslist door Foske Tamar van der Wal uit het Friese Grijpskerk. Ze hield Mischa Top uit Hoogkerk (zilver) net van zich af. Derde werd Petra van Bergeijk uit Lelystad.

Kadetten (13-15 jaar)

De kadetten jongens (15 minuten en 1 ronde) moesten hun meerdere erkennen in Wessel van Loon uit Haule. Tweede werd Emiel Blauw uit Roden, derde Gary Hekman uit Gramsbergen. Snelste bij de kadetten meisjes (15 minuten en 1 ronde) was Kim Top uit Hoogkerk. Zij werd op het erepodium geflankeerd door Anne-Floor Heerkens uit Groningen (2e) en Ellen Waijer uit Garrelsweer (3e).

Uitslagen: A - B - D - CV - JK Foto's


---

Deel: ' Verslag NK skeeleren Hoogezand '
Lees ook