Internet Society Nederland

13 oktober 1999

PERSBERICHT: Reflecting the Internet 1999

REFLECTING THE INTERNET / MINDSHIFTS

Hilversum, Mediapark,13 oktober 1999 (zie https://www.reflecting.nl)

Trefwoorden: Internet, Toekomst, Maatschappelijk, Sociaal

Samenvatting ochtendprogramma:

JAN PRINS: welkom

Een welkom van Jan Prins, directeur beleid van de Internet Society Nederland is kort en to-the-point. Hij introduceerde de dagvoorzitter Koos Andriessen, oud-minister en voorzitter van de vaderlandse Internet Society, die ook de openingsspeech hield.

KOOS ANDRIESSEN: openingsspeech

Volgens Andriessen is inmiddels de technische grauwsluier van internet weggenomen. De ontwikkeling van het net schetste Andriessen in trefwoorden. Om te beginnen was daar 'e-mail' ofte wel 'de Schoevers-tijd'. Daarna volgden de 'advertentietijd' en de opkomst van breedbandig beeld en geluid. Momenteel bevinden we ons in de overgang van broad- naar narrowcasting, en dat wordt tegelijk ook de toekomst van internet: 1-op-1 informatie en diensten. Kenmerkend noemde Andriessen de afwezigheid van hierarchie, de informele stijl en het enthousiasme over een Nieuwe Economie. Bij het realiteitsgehalte van dat laatste onderwerp heeft Andriessen zo zijn vraagtekens.

CLIFFORD STOLL: The Online Obsession

Clifford Stoll had reminders voor zijn toespraak tussen zijn vingertoppen geschreven. Maar ook met zijn verhaal heeft Stoll ongetwijfeld een onuitwisbare indruk gemaakt Als fervent computergebruiker, maar een even fervent hater van de cult, de hype rondom nieuwe technologieen en het internet, hield hij het publiek een litanie voor van 'lies and falsehoods'. Het is een absolute misvatting, aldus Stoll dat 'the train of progress would take off and might leave you behind on the platform'. Druk gesticulerend en bewegend daagde hij de aanwezigen onder meer uit om een website of een CD-ROM te maken die het kon opnemen tegen een goede docent van vlees en bloed. Het is gewoonweg flauwekul om zoveel multimediale leermiddelen het onderwijs binnen te dragen. Een volgend doelwit was PowerPoint, dat Stoll met zoveel woorden kwalificeerde als een 'wonderful way to deliver a terrible talk'. En over ecommerce, het toverwoord dat ieder tegenwoordig op de lippen ligt: 'efficient ecommerce undermines my neighbourhood values'. Waar Stoll woont is inmiddels geen antiekzaak, boekwinkel of speelgoedzaak meer te vinden. Iedereen wordt oproepen online te kopen. Stolls basisvraag is dus: welke prijs betalen wij voor de vermeende digitronische vooruitgang? Hier trok hij tot besluit een treffende vergelijking met Faust, die zijn ziel verkocht voor onsterfelijkheid.

PHIL ZIMMERMANN: Hiding for Big Brother

Het ontluisterende persoonlijke relaas van de bedenker van 'Pretty Good Privacy' (www.pgpi.org) in zijn jarenlange strijd tegen de aanklachten van de Amerikaanse overheid. Hoe Pretty Good Privacy werd geboren als beschermingstool voor de databases van mensenrechtenorganisaties. Zimmermanns advocaten hadden hem drie jaar lang verboden daaraan ook maar de geringste ruchtbaarheid te geven omdat het koren op de molen zou zijn van de Amerikaanse justitie, die Phil juist hadden beschuldigd van opzettelijke uitvoer van een product dat onder de strengste militaire geheimhouding viel.

ADRIAAN LIGTENBERG: Wirtschaftswunder or Internet bubble

In een overweldigende stroom van hard feiten- en cijfermateriaal deed Ligtenberg uit de doeken dat het grote probleem van morgen het gebrek aan gekwalificeerd personeel zal zijn. Aan geld en ideeen geen gebrek, aan 20-jarigen die in 18 maanden miljonair worden evenmin. Sprekend vanuit zijn ruime ervaring als financier en beursgangbegeleider in Silicon Valley maakte Ligtenberg overtuigend duidelijk dat tegenwoordig de business-modellen voor internet-bedrijven in drie categorieen uiteenvallen: die waar het gaat om 'eyeballs', om 'content' en om 'business relationships'. In 2005 zou best wel eens 50% van alle business via het net kunnen lopen. Ligtenberg zelf ziet dit versnelde groeiscenario als het meest waarschijnlijke.

HUGO LETICHE: The Net: An American Modernist

Bij elke ontwikkeling zien we een mix van euforie en nostalgie. Volgens Letiche gaat het om het huwelijk tussen internet en kennismanagement. Letiche voorziet een nabije toekomst waarin intelligente software in staat is om de creatieve willekeur - de serendipiteit - te overtreffen die kenmerkend is voor de manier waarop het menselijke brein functioneert. Een opmerkelijke uitspraak van Letiche is dat aan de business-to-business-kant door vergelijkingen via internet (comparison shopping) met name de concurrentiepositie van het MKB zal ondermijnen.

SANDY STONE: The War of Desire and Technologies

Grotendeels gezeten op een keukenstoel koppelde Stone eenzame ervaringen in een donker huis tijdens een onweer als driejarig meisje aan de eenzame thuiskomst van Sandy in een huis van de toekomst, waar de deurknop onmiddellijk voelt hoe het haar te moede is, en bliksemsnel maatregelen treft met de huiskamer, de koelkast, de magnetron, de stereo-installatie, de gordijnen en de verlichting. Ademloos hing het publiek aan haar lippen terwijl ze vertelde over experimenten die haar in staat stelden te horen met de oren van haar kat. Wat we in de context van alle technische mogelijkheden ons goed moeten realiseren, en wat ter inspiratie mogen dienen, is dat ons lichaam het beste communicatiemedium is dat ons ten dienste staat. Met alle zintuigen en expressieve faciliteiten heeft het een oneindig veel grotere bandbreedte dan waarvan we met de huidige netwerktechnologie kunnen dromen.

RONDE TAFEL DISCUSSIES:

Uitkomsten van de ronde tafel discussies in de namiddag zijn te vinden op de website:
https://www.reflecting.nl

EINDE BERICHT

Bureau Internet Society Nederland
Auteur: Jaap Bloem

Deel: ' Verslag Reflecting the Internet 1999 '
Lees ook